Akkerbouw

Nieuws 3602 x bekeken 2 reacties

Gewassen Canada maken zeer slechte start

Winnipeg – Het koolzaad en de zomertarwe staan er slecht voor in Saskatchewan, een provincie in Zuid-Canada. De autoriteiten schrijven dat toe aan vorst en droogte. In Saskatchewan staat 52 procent van alle koolzaad en 50 procent van alle tarwe in Canada.

De autoriteiten in Saskatchewan hebben hun eerste rating gepubliceerd voor de gewassen. Van alle tarwepercelen in de provincie staat 65 procent er goed of uitstekend bij. Begin juni 2014 scoorde zomertarwe 90 procent. Begin juni 2013 was dat 86 procent.

Het koolzaad begint nog slechter aan het groeiseizoen. De overheid in Saskatchewan beoordeelt 44 procent van de koolzaadpercelen als goed of uitstekend. Vorig jaar viel 87 procent in de twee hoogste klassen en begin juni 2013 was dat 79 procent. Ook andere, minder grote, gewassen als gerst, vlas en kikkererwten beginnen het groeiseizoen met een fikse achterstand.

De groeiachterstand wordt veroorzaakt door droogte. Daardoor kiemt het zaad slecht. De jonge gewassen liepen ook schade op door de vorst van eind vorige week. Door het gebrek aan regen verloopt de inzaai van de gewassen echter voorspoedig. Volgens de overheid is nu 97 procent van het akkerareaal ingezaaid in Saskatchewan. Normaal is dat 73 procent rond deze tijd van het jaar.

Vandaag kwam de koolzaadnotering op de termijnmarkt in Winnipeg boven de 500 Canadese dollar per ton (€361). Dat is de hoogste prijs sinds eind april 2014. Canada is de grootste koolzaadexporteur in de wereld. Ook in Parijs wordt koolzaad duurder. De notering van het augustuscontract maakte maandag een fikse sprong omhoog. Die zakte later deze week door winstnemingen. Vandaag werd koolzaad weer duurder in Parijs en kwam even op €380 per ton. Dat is de hoogste notering voor het juli 2015-termijncontract sinds november 2013.

Laatste reacties

  • kriskras

    lang leve de droogte !!!!! het mooie sprookje van feed the world 

  • aqwzsx12

    @kriskras uit Staden: jullie hebben genoeg hagelstenen en water gehad?

Of registreer je om te kunnen reageren.