Akkerbouw

Nieuws

Bij eerste bladschimmelaantasting spuiten

Dinteloord - De tijd van bladschimmelbestrijding in suikerbieten komt er weer aan. Vorig jaar om deze tijd waren er al aantastingen gevonden, maar toen waren de bieten ook vroeger.

De eerste aantasting van bladschimmels is te verwachten na de gewassluiting, vooral op percelen met een nauwe rotatie bieten. Voor stemphylium komt daar nog bij dat aardappel als voorvrucht het risico op aantasting verhoogt.

De bladschimmelwaarschuwingsdienst waarschuwt wanneer op twee bietenpercelen in een regio bladschimmels aangetoond zijn. Voor telers het sein om extra alert te zijn op aantastingen. Het algemene IRS advies is om vanaf gewassluiting de bietenpercelen wekelijks te controleren en zodra de eerste vlekjes verschijnen een fungicidebehandeling uit te voeren.

In het artikel 'Tijdig spuiten cruciaal bij bladvlekkenziekte' in Boerderij Vandaag van 16 juni staat dat IRS adviseert om bij de eerste bespuiting tegen bladschimmels Retengo Plust in te zetten. Dat klopt niet. Het IRS advies is juist om eerst goed te kijken om welke bladschimmel het gaat. Gaat het om een andere schimmel dan stemphylium, dan is het beter om een andere fungicide te gebruiken en Retengo Plust achter de hand te houden mocht stemphylium later nog toeslaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.