Akkerbouw

Nieuws

Grootste bietenareaal sinds 2003 overgezaaid

Breda – Akkerbouwers hebben dit voorjaar 1.850 hectare bieten overgezaaid. Dat is het grootste areaal sinds 2003, toen 4.015 hectare bieten opnieuw is gezaaid.

Vorig voorjaar is 563 hectare overgezaaid en in 2013 was dat 1.806 hectare. Dat voorjaar was er te veel stuifschade op bijna 1.700 hectare. In 2003 is ruim 3.500 hectare bieten kapot gevroren.

Dit voorjaar was overzaai nodig op 1.250 hectare omdat korstvorming de opkomst verhinderde. Op 500 hectare zijn bieten kapot gevroren. Dat kwam volgens Suiker Unie door de nachtvorst van 28 april. Vooral in Drenthe en Groningen daalde aan de grond het kwik naar -8 graden.

De vanwege vorst overgezaaide percelen waren in eerste instantie gezaaid tussen 10 en 15 april. In andere gebieden valt de vorstschade mee. Suiker Unie vindt dat opmerkelijk, omdat in het zuidoosten vorst is gemeten van -6,4 graden. Volgens Suiker Unie komen dunne standen vooral voor op (delen van) percelen met veel organische stof en op de (toen nog) droge zandkoppen. Begin deze week zijn ook bietenpercelen getroffen door hagel. Het effect hiervan is nog onbekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.