Akkerbouw

Nieuws

DLV: koprot te bestrijden met warmte

Heerenveen – De schimmelziekte koprot in uien kan worden verminderd met een warmtebehandeling.

Dat stelt adviesbureau DLV op basis van een proef met de biologische maatschap Twisk-Sulik en Dijksma Koudetechniek.

In partijen plantuien en -sjalotten is de koprotaantasting teruggedrongen met 4 procent door de partij op te warmen tot 40 en 42 graden. De methode is echter niet praktijkrijp, doordat het risico op schade groter is bij hoge temperaturen. Er is vervolgonderzoek ingezet.

Een warmtebehandeling op 30 à 32 graden leidt echter ook al tot een halvering van de aantasting. Deze wijze van nadrogen blijkt snel en eenvoudig. Er ontstaat geen verwering of aantasting van zwartschimmels. Door de energie in de partijen, is later geen kachel meer nodig. Hierdoor neemt het gasverbruik af.

Of registreer je om te kunnen reageren.