Akkerbouw

Nieuws

Bietenprijs Nordzucker €36 per ton

Hannover - De leveranciers van Nordzucker krijgen voor de quotumbieten van afgelopen jaar €36 per ton. Dat laat de Nedersaksische landbouwbond Landvolk weten. De bietenprijs is volgens Landvolk de consequentie van de wereldwijd grote suikervoorraden.

Om te illustreren dat de bietenprijs op een laag niveau is beland, stelt Landvolk vast dat tien jaar geleden €52 werd betaald en nog in 2012 zelfs €58. Tegenover de lage prijs staat wel een hoge hectareopbrengst, maar die is niet hoog genoeg om de prijsdaling volledig te compenseren. Veel leveranciers hebben door de hoge opbrengsten een deel van de oogst ook al doorgeschoven naar het komende seizoen, waardoor zij dit jaar minder in moeten zaaien.

Cosun maakte vorige week bekend dat de Nederlandse telers €50,18 per ton bieten krijgen betaald voor de oogst van 2014. De prijs is opgebouwd uit de minimum EU-bietenprijs (€26,26), de ledentoeslag (€18,50) en de verrekening van het suikergehalte en de winbaarheid (€5,42). De ledentoeslag komt voort uit de winsten die de dochterbedrijven van Cosun maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.