Akkerbouw

Nieuws 1221 x bekeken

NEPG: opbrengst België verhoogd

De North Western Potato Growers (NEPG) verhoogt zijn oogstraming met 300.000 ton naar 25.157 duizend ton consumptieaardappelen in de vijf aangesloten landen. Deze verhoging vloeit met name voort uit een hogere opbrengstverwachting in België.

Opvallend is dat de verwachte opbrengst in België 7,5% gestegen is ten opzichte van de vorige oogstraming. De Belgische opbrengstverwachting stijgt met 4,2 ton per hectare naar 51,2 ton per hectare. De opbrengsten van niet-Bintje rassen zijn hier voornamelijk de oorzaak van. De totale productie komt volgens de laatste oogstverwachting 11,8% lager uit dan vorig seizoen en 0,3% onder het 5-jarig gemiddelde.

Opbrengst boven 25 miljoen ton

Door de verhoging komt de totale opbrengst in de vijf NEPG-landen toch boven de 25 miljoen ton. Dit niveau wordt vaak gezien als grens waarop de stemming wijzigt, maar doordat de productie de afgelopen jaren is uitgebreid, is het de vraag of deze grens invloed heeft op de prijs. Dit zegt NEPG-bestuurslid Jan de Lange.

De Nederlandse opbrengst is ten opzichte van de vorige oogstraming met zesduizend ton gestegen naar 3.854 duizend ton. De opbrengsten van Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn ongewijzigd, vergeleken met de laatste prognose.

Meer grondstof nodig

De industrie zal dit seizoen meer grondstof nodig hebben om aan dezelfde productie van vorig jaar te komen, gezien het gemiddeld lagere onderwatergewicht en de minder grove Bintje-aardappelen. De lage wisselkoers van de euro biedt kansen voor verwerkers om hun product ook buiten Europa af te zetten, schetst de NEPG.

Of registreer je om te kunnen reageren.