Akkerbouw

Nieuws

Aardappelproductie België geschat op 4 miljoen ton

De Belgische consumptieaardappelproductie van 2015 wordt geraamd op 4,08 miljoen ton. Die uitkomst is gebaseerd op een enquête van Belgische landbouworganisaties, waaronder aardappelproefcentrum PCA.

Deze productie is 7% hoger dan het vijfjarig gemiddelde en 11% lager dan vorig jaar. De gemiddelde hectare-opbrengst van 51,3 ton ligt iets boven het vijfjarig gemiddelde. Het areaal was in 2015 met 2% gedaald, naar 79.504 hectare.

Bintje

In het rassenpakket is de forse daling van Bintje opmerkelijk (de geschatte 1,71 miljoen ton ligt 20% onder het vijfjarig gemiddelde), evenals de uitbreiding van Fontane; met 0,89 miljoen ton 4 keer zoveel als in 2010. De Belgische aardappelvoorraad werd op 1 november geschat op 2,98 miljoen ton; 10% meer dan het vijfjarige gemiddelde. Het bewaren verloopt vooralsnog veelal goed.

Of registreer je om te kunnen reageren.