AkkerbouwNieuws

Sneltest om koprot uien aan te tonen

Dronten – Adviesbureau DLV Plant introduceert een sneltest om in een vroeg stadium de aanwezigheid van koprot in uien aan te tonen. Dat biedt zekerheid over een partij.

De methode is in de voorgaande jaren succesvol getest en nu praktijkrijp. Koprot wordt veroorzaakt door de schimmel botrytis. Het gewas kan op het veld worden geïnfecteerd, maar de ziekte openbaart zich pas na zo’n acht weken bewaring. Daarom wordt het een sluipmoordenaar genoemd.

Zorgen zijn er dit seizoen zeker om koprot; in de plantuien kwam de ziekte soms veelvuldig voor. Vooralsnog is koprot in de zaaiuien echter amper aangetroffen.

Binnen vier weken zicht

Met de DLV-test krijgt de uienbezitter voor €150 per monster binnen vier weken zicht op de bewaar- en afzetmogelijkheden van de partij. Naast koprot brengt de test ook fusarium- en bacterierot aan het licht, hoewel die met een mes ook te detecteren zijn in de uien.

“Als je twijfels hebt over koprot in je partij, dan kun je die met deze test uitsluiten”, zegt Paul Hooijman van DLV Plant. “Als probleempartijen op tijd in beeld zijn, dan kan de teler ze tijdig verkopen.”

Monstername zwakke schakel

Uientelers nemen zelf een monster van zestig uien uit een partij. Deze zet DLV Plant vier weken weg in omstandigheden die gunstig zijn voor de ontwikkeling van de schimmel. Vervolgens worden het monster uien op koprotrisico beoordeeld.

De monstername is een zwakke schakel, weet Paul Hooijman van DLV Plant. “Het drukt de kosten dat wij dat zelf niet doen, maar als het niet op de goede manier gebeurt dan is het monster onvoldoende representatief voor de partij. Voordeel is dat telers hun partij zelf het beste kennen en juist daarom  een goed monster kunnen nemen. We hebben richtlijnen voor de monstername en zelf de monsters nemen is voor ons logistiek bijna niet te doen.”

Goede belangstelling voor test

Er is goede belangstelling voor de test, weet Hooijman. “We hebben er nog niet veel ruchtbaarheid aan gegeven. Daardoor kan het meer worden. Het is puur een service voor klanten, wij worden er niet rijk van. Wel bijzonder dat sommige telers toch afhaken zodra ze er €150 voor moeten betalen. Als je 1.000 ton uien in de schuur hebt zitten, begrijp ik niet waarom je dat bedrag niet over hebt voor een monster. Waarom zou je gokken? De prijs voor uien ligt nu rond de 15 cent per kilo, maar kan hard zakken als er iets aan blijkt te mankeren.”

Beheer
WP Admin