AkkerbouwNieuws

Gebruik drones neemt nog geen grote vlucht

Dronten – Het gebruik van drones als alternatief voor satellietbeelden voor sensingkaarten zal de komende jaren niet grootschalig opgang maken. Dat verwacht Herman Krebbers, specialist smart farming bij DLV Plant.

Relatief hoge kosten staan een grote doorbraak van de drone nog in de weg. Drones en gewassensoren zijn duur in aanschaf. Een fixed wing-UAV (vliegtuig) kost circa €30.000, een multispectraalcamera dat biomassa, gewasontwikkeling en stikstofopname kan meten rond de €10.000. Een helikopter met één tot tien rotoren heeft eenzelfde aanschafprijs. De kosten om een perceel te scannen kost dan al snel enkele tientjes per hectare per vlucht, beduidend meer dan satellietbeelden. Ook is de te scannen oppervlakte per vlucht vrij beperkt. Als alles meezit, is per dag maximaal zo’n 1.000 hectare in kaart te brengen.

Ook wetgeving helpt volgens Krebbers niet echt mee aan een doorbraak. Op grond van de Regeling Modelvliegen is het bijvoorbeeld verboden om drones buiten daglicht, boven mensenmenigten en boven aaneengesloten bebouwing te laten vliegen. Per 1 juli 2013 is de wet aangescherpt voor commerciële dronevluchten. Voor elke vlucht moet wettelijk om toestemming worden gevraagd. Ook moet de bestuurder van de drone beschikken over een vliegbrevet en moet de drone geregistreerd zijn. Ook zijn vluchten niet overal toegestaan. Zo moet een bepaalde afstand aangehouden worden van bebouwing en evenementen en mag het niet in een aanvliegroute van een vliegveld bevinden. Je zou bijvoorbeeld verwachten in de lege polders van Flevoland bijna overal te mogen vliegen, maar door vliegveld Lelystad zijn bepaalde gebieden in het buitengebied verboden voor drones.

Meer artikelen over precisielandbouw lezen? Bekijk de themapagina de themapagina 'Precisielandbouw - Perfectioneer je teelt op basis van data'.
Beheer
WP Admin