Akkerbouw

Nieuws

Petitie voor beperking gewasmiddelen in Westerveld

Westerveld – De Drentse gemeente Westerveld moet het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen aan banden leggen.

Die oproep doen drie lokale politieke partijen en de Stichting Bollenboos aan de gemeenteraad en het college van B&W. De organisaties verzamelden ruim duizend handtekeningen van verontruste burgers. Die geven ze dinsdag aan wethouder Erik van Schelven. De gemeente telt ruim 18.900 inwoners.

De handtekeningenactie is georganiseerd door Bollenboos en de politieke partijen Progressief Westerveld, DSSW en Sterk Westerveld. De organisaties stellen dat de laatste dertien jaar steeds meer leliebollen worden geteeld in de gemeente. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen leidt tot onrust onder mensen die in de buurt van bollenvelden wonen of werken, stellen ze. De partijen vinden dat de overheid de plicht heeft mensen te beschermen tegen bestrijdingsmiddelen.

De partijen vinden dat de gemeente in het bestemmingsplan spuitvrije zones van minimaal 200 meter moet opnemen rondom kwetsbare locaties, zoals scholen, woningen en recreatieterreinen. Daarnaast moet er een verbod komen op gewasbeschermingsmiddelen in waterwingebieden, natuurgebieden en gemeentelijke gronden. Ook willen ze een meldpunt waar telers moeten aangeven wanneer ze welke middelen gebruiken.

In de gemeente Hardenberg in Overijssel sloten bollentelers, omwonenden en de gemeente eind mei een convenant over gewasbescherming. Dat loopt 2 jaar. Er is onder andere een spuitvrije zone van 5 meter afgesproken.

Of registreer je om te kunnen reageren.