Akkerbouw

Nieuws 827 x bekeken 2 reacties

EU-graanoogst weer 2 procent hoger geraamd

Den Haag – De Europese Commissie heeft eind augustus de prognose voor de graanoogst 2014 weer naar boven bijgesteld ten opzichte van een maand tevoren, met 5,6 miljoen ton ofwel bijna 2 procent naar 310,2 miljoen ton. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De toename is volgens de jongste EU-graanbalans toe te schrijven aan 2,2 miljoen ton meer tarwe, verder 2,6 miljoen ton meer mais en nog een plus van 0,7 miljoen ton gerst. De prognose voor het verbruik hield de commissie gelijk. Omdat er ook een kleine correctie is doorgevoerd op de eindvoorraden van de oogst 2013, die nu 1,4 miljoen ton lager worden ingeschat (31,2 miljoen ton) dan een maand geleden, groeit de prognose voor de eindvoorraad volgend jaar 1 juli iets minder, met ruim 4 miljoen ton, naar 44,3 miljoen ton, een hoeveelheid die in theorie voldoende is voor 8,26 weken consumptie in de EU.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Wat zou de prijs geweest zijn voor de nieuwe oogst als de eindvoorraad van oogst 2013 niet te laag was ingeschat? Is dat expres gedaan? Nu wordt dat even gemeld maar het had anders grote impact kunnen hebben op de prijs en de beschikbaarheid van het graan.

  • info36

    Wat zou de prijs geweest zijn als men het laatste half jaar niets over graanoogsten geschreven had?

Of registreer je om te kunnen reageren.