Akkerbouw

Nieuws 1277 x bekeken

Zonnebloemolie uit Oekraïne weer welkom in EU

Brussel – De EU heft de laatste importbeperking op voor zonnebloemolie uit Oekraïne. Brussel stelde in 2008 tijdelijk een importverbod in nadat in partijen zonnebloemolie uit Oekraïne paraffine was gevonden, dat wordt gemaakt van aardolie. Oekraïne stelde toen een certificeringssysteem in voor zonnebloemolie, zodat alle olie voor de export werd gecontroleerd op kwaliteit. De EU onderzocht ook nog eens alle geïmporteerde zonnebloemolie op vervuilingen.

Omdat er geen nieuwe verontreinigingen werden gevonden, schakelde de EU in 2009 over op steekproefsgewijze controle. Nu vervalt ook deze importmaatregel. Het certificeringssysteem in Oekraïne blijft van kracht. De olie wordt voor de export gecontroleerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.