Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Groot aanbod drukt graanprijs

Washington – De graanprijzen dalen vanwege het grote aanbod in het nieuwe seizoen. De wereld produceert in 2014/2015 ruim 10 miljoen ton graan meer dan het verbruikt, meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) in de laatste oogstprognose (Wasde).

Daardoor daalden de noteringen van tarwe en mais op de termijnmarkt in Chicago, later gevolgd door prijsdalingen in Parijs.

De Wasde-prognose gaat voor volgend seizoen uit van een overschot van 2,5 miljoen ton tarwe en 13,5 miljoen ton mais in de wereld. Daardoor groeien de graanvoorraden en dat drukt de prijzen. De maisvoorraad groeit naar 183 miljoen ton aan het einde van 2014/2015, de grootste eindvoorraad in 15 jaar.

De tarweproductie in de VS daalt weliswaar vanwege droogte. Maar de EU, China, India en Kazachstan produceren veel meer tarwe. De VS produceert een record van 354 miljoen ton mais. Ook Argentinië, de EU en China produceren in 2014/2015 meer mais dan dit seizoen.

De optimistische inschatting van het USDA over de graanoogst van volgend seizoen drukt de prijzen. Op de termijnmarkt in Chicago zakte het eerstaflopende termijncontract voor tarwe (juli) onder de 6 dollar per bushel (162 euro per ton), de laagste notering sinds 13 februari dit jaar. In Parijs zakte het eerstaflopende contract voor tarwe (november) naar 189 euro, de laagste notering voor een eerstaflopende contract sinds eind september vorig jaar. Ook de maisprijs staat onder druk door het grote aanbod. In Chicago zakte de maisprijs voor het julicontract naar het laagste niveau sinds eind januari.

De wereld heeft volgend seizoen ook veel sojabonen beschikbaar. Het USDA verwacht een recordproductie van 300 miljoen ton. Dat is 20 miljoen ton sojabonen meer dan de wereld nodig heeft. Seizoen 2014/2015 eindigt met een recordvoorraad van 83 miljoen ton sojabonen. De verwachting van het USDA drukte ook de sojaprijzen in Chicago omlaag. De prijsdaling werd bij sojabonen gedempt door de grote Amerikaanse export. De VS eindigt dit seizoen met een voorraad sojabonen van 3,4 miljoen ton. Daarmee kan de VS slechts 3,7 procent van het jaarverbruik overbruggen. Dat is voor sojabonen de laagste stocks-to-use-ratio in meer dan vijftig jaar.

Eén reactie

  • ed12345

    Het staat een beetje haaks op het artikel laatst op deze site dat tarwe in de nabije toekomst euro 300 gaat opbrengen i.v.m. met het grotere verbruik van o.a, china
    Het zijn per slot van rekening allemaal profeten die ook gewoon 3x per dag eten

Of registreer je om te kunnen reageren.