Akkerbouw

Nieuws 1803 x bekeken 2 reacties

Suiker Unie: topseizoen voor suikerbieten

Dinteloord – Het huidige bietenseizoen krijgt een plek in de top drie aller tijden. Dat verwacht Arno Huijsmans van Suiker Unie. Het gewas is vroeg met warm weer gezaaid en ontwikkelt zich snel. Hierdoor wordt een topopbrengst verwacht.

De snelste percelen sluiten in de derde week van mei, zegt Huijsmans. "Dat is extreem vroeg." Als de omstandigheden niet sterk veranderen, sluiten landelijk de gewassen in de tweede week van juni, wat ook nog steeds vroeg is. "Als dat lukt, verwachten we een heel goede opbrengst. Hoe vroeger de planten boven staan, hoe optimaler ze gebruik kunnen maken van de zonne-instraling. Dat leidt tot een hoge suikeropbrengst. Juist mei en juni zijn belangrijk."

Deze verwachting komt tegemoet aan de wens van Suiker Unie om in 2018 een opbrengst van 90 ton bieten met 18 procent suiker te hebben. "Met een seizoen als dit komt dat dichterbij. Het is een ambitieus doel, maar zeker ook realistisch. Het weer moet meespelen, zoals dit jaar. Maar het zit 'm ook in factoren als rasontwikkeling, gewasverzorging en regionale teeltverbeteringen."

Ten opzichte van vorig jaar is de voorsprong drie weken.

Doorgaans staan de gewassen er mooi op, maar er zijn ook enkele obstakels. "De later gezaaide percelen hebben soms last van het droge weer, de neerslag is erg plaatselijk gevallen. En op een enkel perceel is vreterij aan de orde, maar dat valt mee. De overzaai was 480 hectare, een half procent, wat weinig is. Daarnaast vraagt de bestrijding van aardappelopslag extra veel tijd."

Laatste reacties

  • masmas

    mijn bieten staan er ook fantastisch bij, maar bij andere landbouwers die in de poldergrond gezaaid hebben is de situatie ronduit slecht hier. Veel percelen zijn maar de helft uitgekomen en de rest van het bietenzaad zal nu pas kiemen met de huidige neerslag. Ook maispercelen die te diep gezaaid zijn hebben nog 20 liter water extra nodig om in de zware kleigrond te kunnen ontkiemen! hier is slechts 15 liter gevallen de laatste maand

  • boer drenth

    De bieten in zuid Drenthe stonden heel mooi ,maar als het zo nog lang regent.Dan staan veel percelen blank. Veel percelen vertonen al flinke verzopen plekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.