Akkerbouw

Nieuws 1078 x bekeken

'Uien zaaien bijna klaar'

Broek op Langedijk – Het zaaien van de uien is voor 95 procent voltooid in Nederland.

Volgens veredelingsbedrijf De Groot en Slot zijn op enkele percelen na alle uien de afgelopen weken gezaaid. In het zuidwesten viel het niet altijd mee om direct een mooi zaaibed te krijgen, stelt De Groot en Slot. Soms waren meerdere werkgangen nodig om het zaaibed goed te krijgen.

Het zaaien verliep in de hele Benelux over het algemeen onder prima weersomstandigheden. Door de hoge bodemtemperatuur en het aanwezige vocht kiemen de uien dit voorjaar erg snel. In Drenthe is drie weken geleden al gezaaid en de eerste uien komen boven. De zwarte grond in Drenthe warmt sneller op en er is voldoende vocht. Dat zijn ideale omstandigheden voor de uien, maar ook voor het onkruid, waarschuwt het kweekbedrijf.

Volgens De Groot en Slot zijn er grote verschillen te zien in opkomst bij geprimed en ongeprimed uienzaad. Geprimed (voorgekiemd) zaad staat een week sneller boven de grond en geeft een mooie gelijkmatige opkomst. Op een perceel in Steenbergen met geprimed zaad van het ras Hypark, staan sommige uien al in het vlagblad.

Of registreer je om te kunnen reageren.