Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Veel septoria en roest in wintertarwe

Colijnsplaat – In wintertarwe komt in verschillende gradaties septoria voor op de oudste bladeren. Dat neemt Just Hamming van Crop Solutions, toeleverancier voor de akkerbouw, waar. Hammig baseert zich op de beoordeling van dezelfde wintertarwepercelen, gedurende drie weken.

Het betreft achttien rassen wintertarwe op Proefboerderij Rusthoeve (half november gezaaid) op Noord-Beveland in Zeeland en bij PPO Westmaas op de Hoeksche Waard (derde week oktober gezaaid). Daarnaast worden nog twee praktijkpercelen gemonitord waar vroege Asano (begin oktober gezaaid) en Kelvin liggen en nog en een perceel hybride wintergerst (begin oktober gezaaid.

Gele roest komt regelmatig voor op bijna alle rassen. "Asano, Mentor en Kometus zijn wat meer aangetast", constateert Hamming. Lichtpunt is dat de ontwikkeling stabiliseert en dat op nieuw blad geen of weinig aantasting zit. "Een behandeling tegen roest is vooralsnog in geen enkel ras noodzakelijk." Alle rassen verkeren nog in uitstoelingsstadium en de knopen zitten nog vast.

Verder meldt Hamming dat de wintergerst er gezond uitziet. Het ontwikkelingsstadium is eerste knoop los en het advies is om een groeiregulatie uit te voeren.

Eén reactie

  • farmerbn

    Er is dus niets aan de hand.

Of registreer je om te kunnen reageren.