Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Saoedi-Arabië moet meer graan importeren

Riyad – Saoedi-Arabië wordt één van de grootste graanimporteurs in de wereld. Het land ontmoedigt de graanteelt om de waterreserves te sparen.

In 2016 komt er een verbod op de teelt van tarwe. De teelt van gerst en mais wordt sinds 2003 ontmoedigd en stelt niet veel meer voor. Saoedi-Arabië produceert dit seizoen nog maar 600.000 ton tarwe, 96.000 ton mais en 15.000 ton gerst, meldt de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Riyad. De productie van tarwe zakt 14 procent, die van gerst en mais blijven vrijwel stabiel.

Omdat de binnenlandse productie langzaam verdwijnt, groeit de import. Saoedi-Arabië koopt dit seizoen 3 miljoen ton tarwe op de wereldmarkt. Dat is de helft meer dan vorig seizoen. De gerstimport stijgt met ruim 12 procent naar 9,3 miljoen ton. Het land importeert 2,3 miljoen ton mais. Dat is een groei van 11 procent. De gerst wordt vooral gebruikt als voer voor de kamelen. De mais is bestemd voor de groeiende pluimveesector. Tarwe is vooral voor humaan gebruik.

Het besluit om de graanteelt te beëindigen dateert uit 2008. Het betekende een breuk met het verleden. Sinds begin jaren 80 probeerde de overheid zelfvoorzienend te worden voor tarwe.

Laatste reacties

 • agratax2

  Vanaf 1980 tot nu hebben de arabieren hun grondwater tot op grote diepte opgesoeperd en moeten dus wel stoppen met hun drang naar zelfsupporting. Gelukkig iAfrika nog steeds instabiel en willen de leiders hun zakken vullen en hiervoor kunnen de Arabieren zorgen als de dictatoren land geven in ruil voor $$ op duistere rekeningen.

 • alco1

  Als je daar die grote regen en irrigatie installaties ziet en torens die het hete grondwater eerst moeten afkoelen omdat anders de planten zullen verbranden. Dan kun je met je klompen wel aanvoelen dat dit geen langdurige toepassing kan zijn. Veel zuiver zoet water is er al verdampt voordat het iets kan betekenen voor de plantengroei. En ergens anders valt hierdoor misschien wel weer teveel regen!

 • richard grensstreek

  National Geographic - Megafactories: Almarai (Part 1)
  Mooi film hoe het elders in de wereld gaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.