Akkerbouw

Nieuws 31 reacties

Eerste suikerbieten begin februari gezaaid

Marknesse – Akkerbouwer Izaak van Overbeeke zaaide woensdag 3 hectare suikerbieten. Extreem vroeg.

"Ik vond de omstandigheden zo mooi dat ik dacht: wie niet  waagt, die niet wint", vertelt hij. "Het begon te kriebelen. Puur een gokje op basis van gevoel. Veel heb ik niet te verliezen, hooguit dat ik moet over zaaien." De teler uit Marknesse verwacht voorlopig nog geen winter. "Maar het kan nog wel tot in mei vriezen. Hopelijk zijn de plantjes de kritieke fase dan voorbij. Dit kan een heel mooie opbrengst worden. Pas aan het eind van dit jaar kan ik zeggen of dit een goede beslissing is geweest."

Hij gebruikte zaad van vorig jaar. "Er was nog geen nieuw zaad beschikbaar, dat wordt vanaf volgende week pas uitgeleverd", vertelt de ondernemer uit Marknesse. "Ik denk dat we de eerste zijn. Aan de reacties van collega's te horen is er zelfs nooit iemand eerder geweest."

Het zaaien ging heel mooi, zegt Van Overbeeke die 8 hectare bieten in zijn bouwplan heeft opgenomen. De resterende 5 hectare zaait hij op een normaal tijdstip. "We moeten nu eerst nieuw zaad hebben."

Foto

 • Bieten zaaien.

  Bieten zaaien.

  Foto: Loonbedrijf Van Overbeeke
 • Land klaarmaken.

  Land klaarmaken.

  Foto: Loonbedrijf Van Overbeeke
 • Land klaarmaken.

  Land klaarmaken.

  Foto: Loonbedrijf Van Overbeeke

Laatste reacties

 • Sjaak

  De resterende 5 hectare zaait hij op een normaal tijdstip. 'We moeten nu eerst nieuw zaad hebben.'

  Bestel maar genoeg zaad, voor 8 ha dus...:)

 • maarten_meulenberg1

  Met wat voor banden wordt er gereden voor het zaaimachine.

 • petra.vos1

  Izaak van Overbeeke: De banden van de trekker waren Michelin machxbib 900/50r42 en 600/65r28 op extreem lage druk.

 • info36

  Dat je ze niet gewoon in het najaar zaait. Kun je 2 keer oogsten.

 • meeuwissen

  veel kans op schieters dus en daarbij oud zaad dus daar is de kiemkracht grotendeels van weg het irs adviseert gebruik nieuw zaad! maja we zullen het volgen

 • geuze

  Hoe langer het groeiseizoen, hoe hoger de opbrengsten. Van Overbeeke maakt gebruik van goede omstandigheden en heeft al vele voorgangers die in februari bieten zaaiden. Bietenzaad is sterk; het duurt alleen langer voor ze bovenstaan, maar onder grond wordt de wortel aangelegd. Foto's geven weer hoe mooi de grond ervoor lag. Compliment!

 • williambrooymans

  En mijn loonwerker vind mij altijd al vroeg de eerste week maart. Zaaibed laat toch te wensen over gezien de sporen.

 • ed_erpel

  Fantastisch: 1 van de weinige gokjes die je kunt wagen: Het kost hem geen barst extra, en deze kerel gaat vol voor deze uitdaging. So what als ze er indderdaad af vriezen. Hij heft het in ieder geval geprobeert! Wil graag horen door het groei seizoen of ze het gehaald hebben. Als deze boer een mega opbrengst halt trekt hij fijn een lange neus naar iedereen die hem afkraakt. Dit is toch 1 van de redenen dat je boer bent! Hij had ook 3 pakken oud bietenzaad in de vuilnisbak kunnen knikkeren. Wie niet waagt, wie niet wint. Je kunt je geld en energie op slechtere manieren besteden.
  SUPER zet Isaak! Houdt ons op de hoogte aub.

 • johannetje

  kan die trekker die zaaimachine wel trekken en tillen? Tjonge, wat een klein ding voor zo'n grote zaaimachine. Voor de rest: Chapeau!

 • frebo

  Altijd dat negatieve. Te vroeg, te nat, te grote trekker voor de zaaimachine, wees toch eens positief. Inderdaad wie niet waagt die niet wint.

 • info36

  Dus voortaan bieten in het najaar zaaien.

 • geert150

  onverstandig

 • Algemeen

  'Wie niet schiet zal niet scoren, wie niet zaait zal niet oogsten.'

 • ed12345

  Ik sluit me bij de andere Ed aan .Prima gedaan 'jullie hebben daar een uitzonderlijk warme winter ,als boer daar gebruik van maken daar ben je boer voor !En voor al die negatievelingen als het verkeerd uitpakt niet die vinger vooruit ,als je alles volgens de regels doet gaat het ook wel eens fout Deze twee Ed's zitten met een uitzonderlijk lange en koude winter ,dus wij verbeiten ons nog een poosje

 • agri2

  Jammer van dat oude zaad, de kiemkracht is veel te laag als het koud is.

 • Bovée

  Laat eens afwachten wat het wordt altijd die negatieve reactie gelijk,proef ik daar jaloezie in of wat is dat?Ik weet ook wel dat het vroeg is,maar hij gaat er voor en dat het oud zaad is kun je gelijk kijken wat de kiemkracht er nog van is,hij probeert het in ieder geval.Wie niet zaait zal niet oogsten,afwachten dus,knap stukje werk om dit aan te durven,ik gun hem een goede opbrengst maar de tijd zal het uitmaken!!!!!!!

 • nelis

  wie niet waagt wie niet wint.
  alleen hoor je nooit meer of er iets van terecht is gekomen

 • joohoo

  Ik moet nog ploegen , maar de groenbemester is nog een meter hoog. verder vindt ik het wel erg vroeg . Vraag me wel af hoe het met de onkruid druk afloopt.

 • info36

  Wat een vaklui allemaal.

 • masmas

  begin maart zaaide vorig jaar ook een landbouwer bieten in het waasland (belgie). Daarna ging het sneeuwen en een -10 vriezen. Het bietenzaad zat meer dan een maand in de grond ,maar kwam nog wel boven. Het resultaat was een veld stapelvol schieters . Hou ons op de hoogte hoe het hier afloopt!

 • wg

  iedereen weet het . hij doet het .punt

 • hendrikkerkhofs@telenet.be

  vind dit geen slecht idee, grond was afgelopen week in top conditie. Ik ben ook voorstander van vroege zaai wel op voorwaarde dat de grond 'verliefd' is!

 • josrodenburg

  goed dat ie het probeerd. en die grote trekker was denk nodig vanwege de cabine verwarming??

 • smitfarm

  Ja hoor! Maak je wieder alvast maar scherp. lekker hakken straks

 • Mels

  Is er wel een bietenrooier die bieten van 2 kilo per stuk aan kan,daar zou ik me meer zorgen over maken. Vorst komt er niet meer. Is het wat om alvast even met Biervliet te keuvelen over welke aanpassingen nodig zijn aan hun Beateater? Lijkt me het beste plan van 2014. ;-) :-)

 • agro1

  oud zaad is geen probleem. alle bietzaad is mengsel van meerdere jaren. biet is zeeeeer lang kiemkrachtig, anders zouden schieters niet zo problematiek zijn in vele volgende jaren. zo vroeg zaaien is mooi, alleen schietergevaar, maar niet geschoten is altijd mis. grunningen forever en ciolos boppe!!!!

 • Haarlemmermeerboer

  Zal prima uitpakken, zolang het maar geen oranje zaadjes zijn.

 • geert150

  januari 2015 rooien dacht ik

 • Kurtis

  ben benieuwd hoeveel oud zaad wordt ingemengd met nieuw?

 • geert150

  staan ze al boven ???????

 • newhollandt7.270

  Zou het best willen proberen t is alleen nogal nat hier in Zeeland, en om nou voor te gaan slepen bij het bietenzaaien is ook nogal wat ;).

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.