Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

VTA: helft hoofdoogst uien vrij in opslag

Noordhoek – De uien telende leden van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) hadden begin december nog twee derde (65 procent) van hun hoofdoogst in opslag liggen. Van de totale hoofdoogst hadden ze nog iets minder dan de helft (48 procent) vrij te verkopen.

Dat blijkt uit de eerste van drie peilingen naar de uienvoorraden bij de telers die VTA ieder seizoen verricht onder een representatieve groep van de leden. Hierna volgen metingen in februari en in april.

Uit de peiling komt naar voren dat de VTA-leden al veel uien hebben afgeleverd. De gemiddelde productie bij deze akkerbouwers was namelijk 13 procent groter dan vorig jaar december, terwijl destijds nog 69 procent van de oogst in de schuur lag. Het totale VTA-uienareaal is ten opzichte van oogstjaar 2013/2014 gegroeid met 5 procent. Bovendien is de gemiddelde bruto hectare-opbrengst toegenomen van 60 ton per hectare vorig jaar naar 63 ton per hectare dit oogstjaar. Telers schatten de tarra in op 7 procent. Dat was vorig jaar 8 procent.

Eén reactie

  • piethermus1

    Hier in Zuidwest Nederland stonden er heel wat percelen matig tot slecht bij door de zachte winter, waardoor de structuur van de grond te matig was om een goede uienoogst te krijgen. Ik ga mezelf niet voor de gek houden en hoop dat mijn collega's hier in het zuidwesten dat ook niet doen. Als we onszelf beter, groter en flinker voordoen dan we zijn, en meer kilo's opgeven als dat we hebben, dan kost die houding ons op zich al geld, door een lagere prijs per kilogram.

Of registreer je om te kunnen reageren.