Akkerbouw

Nieuws 1390 x bekeken

'Hemoglobinewinning uit suikerbieten in principe mogelijk'

Lund - Onderzoekers van de universiteit in het Zweedse Lund proberen uit te vinden of op rendabele wijze hemoglobine kan worden gewonnen uit suikerbieten. De synthetische hemoglobine zou dan kunnen worden ingezet bij bloedtransfusies.

Volgens onderzoeker hoogleraar Leif Bülow was men er tot dusver van uitgegaan dat suikerbieten alleen hemoglobine vormen in stress-situaties, maar inmiddels kon worden vastgesteld dat de ijzerhoudende proteïne ook onder normale omstandigheden door het gewas wordt gevormd. Een hectare suikerbieten kan volgens Bülow tussen de 1 en 2 ton hemoglobine opleveren. De productie van de stof zou niet moeilijker zijn dan de winning van suiker. Het onderzoek vindt plaats in samenwerking met University College in Londen.

Of registreer je om te kunnen reageren.