Akkerbouw

Nieuws 634 x bekeken

NAK tekent mee voor kenniscluster

Emmeloord – Keuringsdienst NAK heeft samen met de Aeres Groep, opleidingsinstellingen Groenhorst en CAH Vilentum en het Centre for Development Innovation (CDI) van Wageningen UR, een intentieverklaring getekend om te komen tot een kennis- en onderzoekscluster voor de aardappelketen.

Er wordt samengewerkt in het Agrofoodcluster in Emmeloord, dat als speerpunten kennis, innovatie en business heeft. Dit meldt de keuringsdienst.

Het doel van de samenwerking is een breed kennispallet aan te bieden dat internationaal aanspreekt, waardoor Nederland als aardappelkennisland nog beter wordt gepositioneerd. Dit moet aardappelkennis ontsluiten van middelbaar tot wetenschappelijk niveau.

De NAK werkt met de genoemde partijen ook samen in het nieuwe lectoraat Aardappelketen en sectorinnovatie van CAH Vilentum. Hiervoor is eerder deze maand Peter Kooman als lector benoemd. Hij gaat nauw samenwerken met de NAK en andere partijen in het Agrofoodcluster. Kooman heeft een uitgebreide achtergrond in de aardappelwereld en gaat de verbinding vormen tussen onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven in de aardappelsector.

Het lectoraat gaat op 1 november van start. In het onderzoek wordt aandacht besteed aan veredeling, pootgoedproductie, bewaartechnologie, teelt, productontwikkeling en big data analyse. De nadruk wordt gelegd op het samenbrengen van gegevens uit de hele keten om te komen tot verbetering in de praktijk.

Alle bedrijven die gelieerd zijn aan de agrofoodsector kunnen toetreden tot het cluster.

Of registreer je om te kunnen reageren.