Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

PPO: Signum werkt beste tegen koprot

Dronten – Het bestrijdingsmiddel Signum werkt het beste tegen koprot in uien. Op de tweede plaats staan Olympus en een experimenteel middel. Op de derde plek komt Fandango.

De resultaten van een onderzoek naar koprotbestrijding zijn in Dronten gepresenteerd op de LNCN-themadag. De resultaten zijn opmerkelijk, omdat uit eerder onderzoek een combinatie van Signum met Fandango als beste bestrijding uit de bus kwam. Dat is niet zo in de proef die vorig jaar op het PPO-proefbedrijf in Valthermond is gedaan.

PPO-onderzoeker Chris de Visser voorspelde vorig jaar dat koprot geen probleem zou worden in de uiensector. "Dat dit toch is gebeurd, is verontrustend. In het verleden kwam koprot namelijk niet voor in opeenvolgende seizoenen."

Het moment van spuiten is van groot belang, stelt De Visser. Het spuitmoment kan worden bepaald met het beslissingsondersteunende systeem (BOS) dat Dacom aan het ontwikkelen is. In 2015 komt er een gevalideerde koprotmodule beschikbaar.

Aaldrik Venhuizen van Agrifirm Plant zegt dat koprot een complex probleem is. "Door monitoring krijgen we het probleem steeds beter in beeld. Monsters worden verzameld, beoordeeld en vergeleken met de teeltlocatie en –omstandigheden. We zien duidelijke relaties tussen berekende infectiekansen en een onbeschermd gewas. Ook een aanwijsbare sporenbron, windrichting en een besmetting konden we aan elkaar linken."

De uiensector maakt zich grote zorgen over koprot, bleek op de themadag. Na enkele jaren onderzoek zijn er nog steeds veel vragen, vooral over de bronnen en over de bestrijding.

Eén reactie

  • mottonbird

    Wij rooien groen zonder klappen , dan liggen ze een paar weken ! uien keihard en   loof bijna weg .
    Ik begrijp ook wel dat dat in Nederland niet kan, maar het zegd toch iets ! wij hebben niet veel of geen koprot .  Heeft het klappen er iets mee te maken ?

Of registreer je om te kunnen reageren.