Akkerbouw

Nieuws 1192 x bekeken

Graan werd goedkoper in 2013

Doetinchem – Graan werd in 2013 goedkoper. De tarweprijs daalde vorig jaar bijna 20 procent. Mais werd ruim een kwart goedkoper.

De prijsindex van de International Grains Council (IGC) voor tarwe begon op 1 januari 2013 met 281 punten en sloot afgelopen dinsdag op 227 punten. Dat is een daling van 19,2 procent. De maisprijs zakte 28,3 procent. De prijsindexen van de IGC zijn gebaseerd op een groot aantal fysieke noteringen verspreid over de wereld.

De prijsdalingen bij tarwe en mais zijn een gevolg van de grote oogsten. De wereld produceerde in seizoen 2012/2013 volgens het IGC 655 miljoen ton tarwe. De productie groeide dit seizoen met 7 procent naar 698 miljoen ton. Dat is 6 miljoen ton meer dan het verbruik, waardoor de voorraden groeien. De maisproductie stijgt 10 procent naar 950 miljoen ton. Dat is 28 miljoen ton meer dan het verbruik. Grote voorraden drukken de prijs.

De productie van sojabonen groeide met 5 procent van 271 miljoen ton vorig seizoen naar 285 miljoen ton dit seizoen. Ondanks de productiestijging bleef de daling van de IGC-prijsindex beperkt tot 3,6 procent. Dat komt omdat de vraag naar sojabonen net zo hard groeide als de productie. Vooral China koopt veel sojabonen vanwege de groeiende vraag naar veevoer en plantaardige olie.

Ook op de termijnmarkten in Chicago en Parijs moesten graan en soja aan waarde inleveren. De notering van het eerstaflopende termijncontract voor tarwe daalde in Parijs vorig jaar met 16,5 procent en die van mais met 27,8 procent. In Chicago waren de dalingen respectievelijk 22,2 procent en 39,6 procent. De Amerikaanse maisprijs had last van de productiestijging in de VS, waar de oogst 30 procent groter uitviel dan in 2012.

Of registreer je om te kunnen reageren.