Akkerbouw

Foto & video

Australische akkerbouwers alert op brandgevaar

Australië is in het nieuws vanwege de grote bosbranden. Ook landbouwpercelen en bedrijfsgebouwen lopen gevaar. De gewassen zijn eraf, maar over de droge stoppel kan het vuur zich snel verspreiden. In de Australische zomerperiode zijn boeren daarom continu alert op het ontstaan van branden.

Foto

 • Overzicht na een brand in een gebied van ruim 8.000 hectare in de omgeving van Perth in Zuidwest-Australië. De graanoogst is al binnen, zodat deze geen gevaar meer loopt. Over de droge stoppels kan het vuur zich snel verspreiden en de boerderijen bereiken. - Foto's: Sytze Bakker

  Overzicht na een brand in een gebied van ruim 8.000 hectare in de omgeving van Perth in Zuidwest-Australië. De graanoogst is al binnen, zodat deze geen gevaar meer loopt. Over de droge stoppels kan het vuur zich snel verspreiden en de boerderijen bereiken. - Foto's: Sytze Bakker

 • De branden gaan gepaard met veel rook. Beginnende branden worden door de boeren zelf geblust. Zij beschikken daarvoor over zogenoemde fire units die altijd klaar staan om te blussen. Fire units zijn auto’s met daarop watertanks van zo’n 1.000 liter. Bij oogstwerkzaamheden is het verplicht om zo’n unit op het perceel te hebben om een beginnende brand meteen te kunnen blussen.

  De branden gaan gepaard met veel rook. Beginnende branden worden door de boeren zelf geblust. Zij beschikken daarvoor over zogenoemde fire units die altijd klaar staan om te blussen. Fire units zijn auto’s met daarop watertanks van zo’n 1.000 liter. Bij oogstwerkzaamheden is het verplicht om zo’n unit op het perceel te hebben om een beginnende brand meteen te kunnen blussen.

 • In de oogstperiode kan de luchttemperatuur in het gebied oplopen tot 40 graden Celcius. Het ijzerwerk van de combine bereikt dan zomaar een temperatuur van 60 graden. Dan wordt een steentje dat ergens schuurt of een lager die iets aanloopt al snel heet genoeg om het droge stro te laten ontbranden.

  In de oogstperiode kan de luchttemperatuur in het gebied oplopen tot 40 graden Celcius. Het ijzerwerk van de combine bereikt dan zomaar een temperatuur van 60 graden. Dan wordt een steentje dat ergens schuurt of een lager die iets aanloopt al snel heet genoeg om het droge stro te laten ontbranden.

 • Rondom de percelen worden fire breaks, ofwel brandgangen aangelegd om te voorkomen dat het vuur zich snel verspreidt. Dit zijn stroken van 3 meter breed die met een schaaf of shovel vrij gehouden worden van plantengroei. Grondgebruikers zijn verplicht deze voor 1 oktober aan te leggen.

  Rondom de percelen worden fire breaks, ofwel brandgangen aangelegd om te voorkomen dat het vuur zich snel verspreidt. Dit zijn stroken van 3 meter breed die met een schaaf of shovel vrij gehouden worden van plantengroei. Grondgebruikers zijn verplicht deze voor 1 oktober aan te leggen.

 • Een fire break tussen twee percelen. Het perceel rechts is helemaal afgebrand. Het vuur dat over de brandgang heenkomt is relatief makkelijk te blussen. Bij een beginnende brand helpen de boeren elkaar met hun fire units om de brand onder controle te krijgen. Lukt het de boeren zelf niet, dan wordt de overheid ingeschakeld om met groter materieel te komen helpen.

  Een fire break tussen twee percelen. Het perceel rechts is helemaal afgebrand. Het vuur dat over de brandgang heenkomt is relatief makkelijk te blussen. Bij een beginnende brand helpen de boeren elkaar met hun fire units om de brand onder controle te krijgen. Lukt het de boeren zelf niet, dan wordt de overheid ingeschakeld om met groter materieel te komen helpen.

 • Op dit perceel is goed te zien dat er heel wat heen en weer gereden is om de brand te blussen.

  Op dit perceel is goed te zien dat er heel wat heen en weer gereden is om de brand te blussen.

 • Van dichtbij is te zien dat de stoppels in de zaaivoren helemaal weggebrand zijn.

  Van dichtbij is te zien dat de stoppels in de zaaivoren helemaal weggebrand zijn.

 • Henk Fledderus, werkzaam op het akkerbouwbedrijf van Dave Isbister in de regio Moora Dandaragan, maakt zich klaar om een brand te gaan blussen.

  Henk Fledderus, werkzaam op het akkerbouwbedrijf van Dave Isbister in de regio Moora Dandaragan, maakt zich klaar om een brand te gaan blussen.

 • Het akkerbouwbedrijf heeft een tankwagen met daarop twee watertanks van ieder 10.000 liter. In het groeiseizoen wordt deze gebruikt om de veldspuit van water te voorzien. In de oogsttijd staat de tankwagen altijd gevuld klaar om snel water naar de blusvoertuigen te kunnen brengen.

  Het akkerbouwbedrijf heeft een tankwagen met daarop twee watertanks van ieder 10.000 liter. In het groeiseizoen wordt deze gebruikt om de veldspuit van water te voorzien. In de oogsttijd staat de tankwagen altijd gevuld klaar om snel water naar de blusvoertuigen te kunnen brengen.

 • Langs de spoorlijn is een extra fire break aangelegd. Wanneer het vuur over de spoorlijn trekt, verbranden de houten spoorbielzen en ligt het treinverkeer langere tijd stil.

  Langs de spoorlijn is een extra fire break aangelegd. Wanneer het vuur over de spoorlijn trekt, verbranden de houten spoorbielzen en ligt het treinverkeer langere tijd stil.

Of registreer je om te kunnen reageren.