Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Folie over kersttulpen trekken

Bloembollenteeltbedrijf Winterflora uit Roelofarendsveen (Noord-Holland) trekt bij Nagele (Flevoland) plastic over een 6 hectare groot perceel met tulpenbollen.

De folie is bedoeld om de teelt te vervroegen en rond kerst de eerste bloemen te kunnen oogsten. Vanwege de vele regen in het najaar lukte het niet om de folie eerder te leggen.

Foto

 • Als je vanaf de A6 richting Nagele rijdt, lijkt het een kunstijsbaan. Maar dichterbij gekomen blijkt het plastic te zijn dat over tulpenbedden is getrokken. - Foto's: Sytze Bakker

  Als je vanaf de A6 richting Nagele rijdt, lijkt het een kunstijsbaan. Maar dichterbij gekomen blijkt het plastic te zijn dat over tulpenbedden is getrokken. - Foto's: Sytze Bakker

 • Bolbloem kwekerij Winterflora B.V. uit Roelofarendsveen trekt bij Nagele een perceel van 6 hectare tulpen onder plastic. Doel is om een vroege bloei te realiseren en voor kerst de eerste bloemen te kunnen oogsten.

  Bolbloem kwekerij Winterflora B.V. uit Roelofarendsveen trekt bij Nagele een perceel van 6 hectare tulpen onder plastic. Doel is om een vroege bloei te realiseren en voor kerst de eerste bloemen te kunnen oogsten.

 • Het gaatjesplastic van 12 meter breed wordt met veel mankracht, acht personen, uit elkaar getrokken. Van een afstand ziet het eruit als een bruidssleep.

  Het gaatjesplastic van 12 meter breed wordt met veel mankracht, acht personen, uit elkaar getrokken. Van een afstand ziet het eruit als een bruidssleep.

 • De mannen, voornamelijk Poolse medewerkers, zijn goed op elkaar ingespeeld. Het is op dit moment rustig weer met weinig wind. Dat is handig om het plastic vlot uit elkaar te trekken en hier en daar vast te leggen met een steek grond.

  De mannen, voornamelijk Poolse medewerkers, zijn goed op elkaar ingespeeld. Het is op dit moment rustig weer met weinig wind. Dat is handig om het plastic vlot uit elkaar te trekken en hier en daar vast te leggen met een steek grond.

 • De gaatjes in het plastic zorgen voor voldoende beluchting. Een rol plastic past over zeven tulpenbedden. De kosten voor het afdekken bedragen ongeveer 0,5 cent per bol.

  De gaatjes in het plastic zorgen voor voldoende beluchting. Een rol plastic past over zeven tulpenbedden. De kosten voor het afdekken bedragen ongeveer 0,5 cent per bol.

 • Na het planten is er eerst kunstmest gestrooid en tegen onkruid gespoten. De nattigheid is de reden dat het plastic er nu pas overheen gaat. Maar volgens bollenteler Ronald van Ruiten is dit niet of nauwelijks van invloed op het tijdstip van bloeien.

  Na het planten is er eerst kunstmest gestrooid en tegen onkruid gespoten. De nattigheid is de reden dat het plastic er nu pas overheen gaat. Maar volgens bollenteler Ronald van Ruiten is dit niet of nauwelijks van invloed op het tijdstip van bloeien.

 • Aan het eind van de baan wordt het plastic keurig in een vooraf getrokken geul met grond vastgelegd.

  Aan het eind van de baan wordt het plastic keurig in een vooraf getrokken geul met grond vastgelegd.

 • De nieuwe baan wordt ook zo goed vastgelegd om te kunnen worden uitgerold.

  De nieuwe baan wordt ook zo goed vastgelegd om te kunnen worden uitgerold.

 • Leon Bovee uit Nagele doet het meeste werk voor Winterflora, zoals kunstmest strooien, spuiten en koppen. Hier is hij met twee ploeglichamen voorop een Valtra het plastic aan het vastleggen. De trekker past precies over het 1,75 meter brede werkpad.

  Leon Bovee uit Nagele doet het meeste werk voor Winterflora, zoals kunstmest strooien, spuiten en koppen. Hier is hij met twee ploeglichamen voorop een Valtra het plastic aan het vastleggen. De trekker past precies over het 1,75 meter brede werkpad.

 • Omstreeks Pasen zal het plastic in het midden worden opengesneden en van de bedden worden getrokken. De bloeiende tulpen kunnen dan worden gekopt en tegen schimmels worden gespoten.<br>Vroeg plastic leggen heeft als voordeel dat door de warmte de bloem eerder wordt aangelegd. Volgens bollenteler Ronald van Ruiten bloeien ze onder het plastic ongeveer tien dagen eerder dan zonder plastic.

  Omstreeks Pasen zal het plastic in het midden worden opengesneden en van de bedden worden getrokken. De bloeiende tulpen kunnen dan worden gekopt en tegen schimmels worden gespoten.
  Vroeg plastic leggen heeft als voordeel dat door de warmte de bloem eerder wordt aangelegd. Volgens bollenteler Ronald van Ruiten bloeien ze onder het plastic ongeveer tien dagen eerder dan zonder plastic.

Eén reactie

 • Jan-Zonderland

  Hey Ronald, ik hoop dat je dit leest. Nog steeds in de tulpen dus. Dat is lang geleden dat we elkaar voor het laatst gezien/gesproken hebben. Keep ip the good work. Groeten uit Ontario

Of registreer je om te kunnen reageren.