Akkerbouw

Foto & video

Oogst stagneert door regen

De vele regen van de afgelopen dagen heeft de werkzaamheden grotendeels stilgelegd.

Er moet nog veel pootgoed worden gerooid en ook veel zaaiuien staan nog vast, vooral in de Noordoostpolder. Uien die gerooid liggen, kunnen nog niet van het land worden gehaald. Bieten worden wel gerooid.

Foto

 • Als er wateroverlast is op het veld en de gewassen dreigen te verdrinken, dan is slootonderhoud van levensbelang. - Foto's: Sytze Bakker

  Als er wateroverlast is op het veld en de gewassen dreigen te verdrinken, dan is slootonderhoud van levensbelang. - Foto's: Sytze Bakker

 • Mts de With uit Nagele is nu druk met het maaikorven door de vele regen: "Deze week zit ik vol met maaikorven. Ik denk dat er door de neerslag van de afgelopen tijd rond de 40 kilometer extra sloten moeten worden gedaan, om het water vlotter af te voeren."

  Mts de With uit Nagele is nu druk met het maaikorven door de vele regen: "Deze week zit ik vol met maaikorven. Ik denk dat er door de neerslag van de afgelopen tijd rond de 40 kilometer extra sloten moeten worden gedaan, om het water vlotter af te voeren."

 • Wat ook al een normaal beeld is, is het graven van greppels dwars voor en soms door een perceel aardappelen en peen, om het water tussen alle ruggen op tijd weg te krijgen.

  Wat ook al een normaal beeld is, is het graven van greppels dwars voor en soms door een perceel aardappelen en peen, om het water tussen alle ruggen op tijd weg te krijgen.

 • Maar ook voor een perceel gerooide uien is dit een goede optie.

  Maar ook voor een perceel gerooide uien is dit een goede optie.

 • Als het te lang nat blijft, is de hergroei van onkruid ook een factor die op tijd rooien in de weg staat.

  Als het te lang nat blijft, is de hergroei van onkruid ook een factor die op tijd rooien in de weg staat.

 • Het rooien van een kopakker van dit pootgoedperceel voor de regen geeft nu dit beeld. Verderop zien we wel een bietenrooier aan het werk.

  Het rooien van een kopakker van dit pootgoedperceel voor de regen geeft nu dit beeld. Verderop zien we wel een bietenrooier aan het werk.

 • Hier in Oostelijk Flevoland moeten de suikerbieten woensdag klaar liggen en wordt begin van de week dus gerooid. De Grimme Maxtron op rups lijkt geen moeite te hebben met de natte omstandigheden.

  Hier in Oostelijk Flevoland moeten de suikerbieten woensdag klaar liggen en wordt begin van de week dus gerooid. De Grimme Maxtron op rups lijkt geen moeite te hebben met de natte omstandigheden.

 • Het bord 'Modder' zal dezer dagen zichtbaar zijn langs de wegen in Flevoland. Deze teler heeft loonbedrijf Breure ingezet om de weg schoon te houden met rolbezem en veel water.

  Het bord 'Modder' zal dezer dagen zichtbaar zijn langs de wegen in Flevoland. Deze teler heeft loonbedrijf Breure ingezet om de weg schoon te houden met rolbezem en veel water.

 • Een combinatie van vijf telers heeft hier gezamenlijk een lichte WKM 9000-bietenrooier aangeschaft. De telers werken in principe alleen met bieten samen. Hier wordt 5 hectare Florena gerooid bij Martinus Riepma uit Dronten, door Arno Koeman, een van de telers.

  Een combinatie van vijf telers heeft hier gezamenlijk een lichte WKM 9000-bietenrooier aangeschaft. De telers werken in principe alleen met bieten samen. Hier wordt 5 hectare Florena gerooid bij Martinus Riepma uit Dronten, door Arno Koeman, een van de telers.

 • De bunker heeft geen grote inhoud, 7 ton, en moet daarom halverwege de laatste gang worden gelost. Daarna wordt de rest voorop de kopakker gelost. De opbrengst zal hier met dit ras Florena niet tegenvallen.

  De bunker heeft geen grote inhoud, 7 ton, en moet daarom halverwege de laatste gang worden gelost. Daarna wordt de rest voorop de kopakker gelost. De opbrengst zal hier met dit ras Florena niet tegenvallen.

 • Om het land te ontzien, worden zo weinig mogelijk sporen gereden en gaat de kipper achter de rooier mee naar voren. Riepma teelt totaal 17 hectare suikerbieten. Hij heeft ook het ras BTS 2345 N in zijn bouwplan en heeft dus straks gelijk een proef welk ras er goed uitspringt.

  Om het land te ontzien, worden zo weinig mogelijk sporen gereden en gaat de kipper achter de rooier mee naar voren. Riepma teelt totaal 17 hectare suikerbieten. Hij heeft ook het ras BTS 2345 N in zijn bouwplan en heeft dus straks gelijk een proef welk ras er goed uitspringt.

 • De kopakker is in een eerder stadium gerooid en ziet er nu modderig uit.

  De kopakker is in een eerder stadium gerooid en ziet er nu modderig uit.

 • Van bovenaf zien we een mooi sporenplan, doordat de bieten met betrekkelijk lichte kippers van de rooier worden gehaald.

  Van bovenaf zien we een mooi sporenplan, doordat de bieten met betrekkelijk lichte kippers van de rooier worden gehaald.

 • Als je met meer boeren rooit, dan is er ook gelijk een trekker beschikbaar om een woeler in te zetten. Het totale te rooien areaal voor de WKM 9000 is 70 hectare en ieder wacht dus op zijn beurt. De vooruitzichten duiden op weersverbetering, maar wanneer iedereen weer volop kan oogsten, is nog vrij onzeker.

  Als je met meer boeren rooit, dan is er ook gelijk een trekker beschikbaar om een woeler in te zetten. Het totale te rooien areaal voor de WKM 9000 is 70 hectare en ieder wacht dus op zijn beurt. De vooruitzichten duiden op weersverbetering, maar wanneer iedereen weer volop kan oogsten, is nog vrij onzeker.

Vooral veel neerslag in Westen
Neerslaghoeveelheden gemeten op de weerstations in mm; per dag de cumulatieve hoeveelheden.

Of registreer je om te kunnen reageren.