Akkerbouw

Foto & video

Rasseninformatie en planttechniek op demodagen

Juli is de maand dat de plantuienoogst op gang komt. Reden voor handelshuis PPA-Group en zaadbedrijf De Groot en Slot om demodagen te organiseren.

Foto

 • PPA-Group en Top Onions organiseerden in Oudenhoorn (Z.-H) een demomiddag vroege plantuien. Foto's: Anton Dingemanse

  PPA-Group en Top Onions organiseerden in Oudenhoorn (Z.-H) een demomiddag vroege plantuien. Foto's: Anton Dingemanse

 • Voor de demo zijn tien rassen geteeld, elk op een praktijkveld van 1 hectare groot om zodoende een goede indruk te krijgen van hoe een ras in de praktijk onder gelijke omstandigheden presteert. Deze foto laat duidelijk een verschil in raskenmerken zien. De Lombardi links rijpt eerder af dan de Setton rechts.

  Voor de demo zijn tien rassen geteeld, elk op een praktijkveld van 1 hectare groot om zodoende een goede indruk te krijgen van hoe een ras in de praktijk onder gelijke omstandigheden presteert. Deze foto laat duidelijk een verschil in raskenmerken zien. De Lombardi links rijpt eerder af dan de Setton rechts.

 • De rondleidingen waren niet gepland, maar werden gehouden wanneer bezoekers er aan toe waren. De ruime opzet geeft een goede basis voor een vergelijking. De velden zijn op 18 maart geplant en bemest met Urean en KAS. Daarnaast is deze lichte zavelgrond vier keer beregend.

  De rondleidingen waren niet gepland, maar werden gehouden wanneer bezoekers er aan toe waren. De ruime opzet geeft een goede basis voor een vergelijking. De velden zijn op 18 maart geplant en bemest met Urean en KAS. Daarnaast is deze lichte zavelgrond vier keer beregend.

 • De resultaten van de proefvelden waren ook op het standhoudersplein te zien. Op een kar lagen alle tien geteelde rassen zodat de bezoekers zich meteen een beeld konden vormen.

  De resultaten van de proefvelden waren ook op het standhoudersplein te zien. Op een kar lagen alle tien geteelde rassen zodat de bezoekers zich meteen een beeld konden vormen.

 • Een ras met specifieke eigenschappen is Contado van Hazera. Dit ras heeft door zijn hoog drogestofgehalte, van 16%, een goede bewaar- en exportkwaliteit.

  Een ras met specifieke eigenschappen is Contado van Hazera. Dit ras heeft door zijn hoog drogestofgehalte, van 16%, een goede bewaar- en exportkwaliteit.

 • Op het plein waren naast de stands van zaadhuizen, bewaartechniek en monitoring ook enkele plantmachines te zien. Hier een detail van de Deltaplanter. Op de achtergrond een groep die een rondleiding krijgt.

  Op het plein waren naast de stands van zaadhuizen, bewaartechniek en monitoring ook enkele plantmachines te zien. Hier een detail van de Deltaplanter. Op de achtergrond een groep die een rondleiding krijgt.

 • Buitenlandse bezoekers worden hier geïnformeerd over de Wifo Koningsplanter.

  Buitenlandse bezoekers worden hier geïnformeerd over de Wifo Koningsplanter.

 • Het kenmerk van deze Koningsplanter is het element met trilplaat en het daarlangs lopende bandje dat de uitjes naar de egelband transporteert. De egelband verdeelt de uitjes en houdt ze vast om ze uiteindelijk vlak boven het plantspoor te laten vallen.

  Het kenmerk van deze Koningsplanter is het element met trilplaat en het daarlangs lopende bandje dat de uitjes naar de egelband transporteert. De egelband verdeelt de uitjes en houdt ze vast om ze uiteindelijk vlak boven het plantspoor te laten vallen.

 • Met een pneumatische Kramer Broch schijvenplanter is een vergelijkingsproef aangelegd. Hier zijn met een schijf 20 tot 22 uitjes per strekkende meter geplant.

  Met een pneumatische Kramer Broch schijvenplanter is een vergelijkingsproef aangelegd. Hier zijn met een schijf 20 tot 22 uitjes per strekkende meter geplant.

 • Ter vergelijking is hetzelfde ras met reguliere planter geplant. Deze staan onregelmatiger.

  Ter vergelijking is hetzelfde ras met reguliere planter geplant. Deze staan onregelmatiger.

 • Opmerkelijk is ook de stand van het gewas. Links, regulier geplant, is het gewas al aan het strijken terwijl rechts, met Kramer Broch geplant, de pijpjes nog goeddeels rechtop staan.

  Opmerkelijk is ook de stand van het gewas. Links, regulier geplant, is het gewas al aan het strijken terwijl rechts, met Kramer Broch geplant, de pijpjes nog goeddeels rechtop staan.

 • Een paar dagen later is bij de Groot en Slot plantui-demovelden bij Lewedorp in Zeeland een demo-ochtend gehouden. Vanuit de tent was er een goed uitzicht op de velden. Hier stonden stands van onder andere Van Iperen, Bayer en Monie.

  Een paar dagen later is bij de Groot en Slot plantui-demovelden bij Lewedorp in Zeeland een demo-ochtend gehouden. Vanuit de tent was er een goed uitzicht op de velden. Hier stonden stands van onder andere Van Iperen, Bayer en Monie.

 • Ook op deze velden is geplant met de Kramer Broch pneumatische planter. Hier worden belangstellenden bijgepraat over de machine.

  Ook op deze velden is geplant met de Kramer Broch pneumatische planter. Hier worden belangstellenden bijgepraat over de machine.

 • Het kenmerk van deze planter is de plantschijf. In principe werkt deze machine vergelijkbaar met een schijvenzaaimachine. Deze machine is uitgerust met een dubbele plantschijf. De vijftien demo's zijn elk geplant met de Kramer Broch planter en met Wifo Koningsplanter.

  Het kenmerk van deze planter is de plantschijf. In principe werkt deze machine vergelijkbaar met een schijvenzaaimachine. Deze machine is uitgerust met een dubbele plantschijf. De vijftien demo's zijn elk geplant met de Kramer Broch planter en met Wifo Koningsplanter.

 • Dat een dubbele rij is geplant, laat deze foto goed zien. De uien hebben onderling meer ruimte.

  Dat een dubbele rij is geplant, laat deze foto goed zien. De uien hebben onderling meer ruimte.

 • Het resultaat van Wifo Koningsplanter. Beide voorbeelden zijn van het ras Jagro.

  Het resultaat van Wifo Koningsplanter. Beide voorbeelden zijn van het ras Jagro.

 • De plantdatum van deze demo`s was 29 maart en ze zijn bemest met 160 kilo stikstof per hectare, verdeeld in twee giften. De demo's op deze zwaardere grond zijn niet beregend.

  De plantdatum van deze demo`s was 29 maart en ze zijn bemest met 160 kilo stikstof per hectare, verdeeld in twee giften. De demo's op deze zwaardere grond zijn niet beregend.

 • Naast het bespreken van de bestaande rassen is ook aandacht besteed aan nieuwe rassen.

  Naast het bespreken van de bestaande rassen is ook aandacht besteed aan nieuwe rassen.

 • De kwaliteit van de uien is goed, maar door de droogte zijn ze aan de kleine kant. Hier een indruk van het ras Red Light.

  De kwaliteit van de uien is goed, maar door de droogte zijn ze aan de kleine kant. Hier een indruk van het ras Red Light.

 • Na de info-ochtend gaat de Pottinger Vitasem 302 ADD plantcombinatie weer naar een volgende bestemming.

  Na de info-ochtend gaat de Pottinger Vitasem 302 ADD plantcombinatie weer naar een volgende bestemming.

Of registreer je om te kunnen reageren.