Akkerbouw

Foto & video

Bruine bonen onder ideale omstandigheden gezaaid

Telers van bruine bonen in Zeeuws-Vlaanderen profiteren van de goede omstandigheden bij het zaaien van de bonen.

Foto

 • In Zeeuws-Vlaanderen komt met de hogere temperaturen het zaaien van bruine bonen goed op gang. Bob Dhondt in Biervliet maakt de eerste zaaironde. - Foto's: Anton Dingemanse

  In Zeeuws-Vlaanderen komt met de hogere temperaturen het zaaien van bruine bonen goed op gang. Bob Dhondt in Biervliet maakt de eerste zaaironde. - Foto's: Anton Dingemanse

 • Voor het zaaien legde Dhondt het perceel zaaiklaar met een Kongskilde zaaibedbereider.

  Voor het zaaien legde Dhondt het perceel zaaiklaar met een Kongskilde zaaibedbereider.

 • Een paar dagen eerder had het 15 millimeter geregend. Meer millimeters waren welkom geweest, maar deze hoeveelheid was voldoende om voor bonen een geschikt zaaibed te creëren.

  Een paar dagen eerder had het 15 millimeter geregend. Meer millimeters waren welkom geweest, maar deze hoeveelheid was voldoende om voor bonen een geschikt zaaibed te creëren.

 • Dhondt vult de zaadbakken van de achtrijer op het perceel.

  Dhondt vult de zaadbakken van de achtrijer op het perceel.

 • Voor hij begint met zaaien draait hij eerst de zaaischijven vol en controleert hij of ze inderdaad vol zitten.

  Voor hij begint met zaaien draait hij eerst de zaaischijven vol en controleert hij of ze inderdaad vol zitten.

 • Omdat de aandrukwielen sporen in de grond achterlaten, heeft Dhondt kettingen achter de zaaimachine gemonteerd, die de sporen enigszins egaliseren.

  Omdat de aandrukwielen sporen in de grond achterlaten, heeft Dhondt kettingen achter de zaaimachine gemonteerd, die de sporen enigszins egaliseren.

 • Bij akkerbouwbedrijf Maas in Biervliet staat de VSS zaaibedbereider na het klaarleggen van de bonenpercelen alweer op het erf.

  Bij akkerbouwbedrijf Maas in Biervliet staat de VSS zaaibedbereider na het klaarleggen van de bonenpercelen alweer op het erf.

 • Inmiddels is loonwerker Reggie Buijsse bezig met het zaaien van bonen voor Maas. Hij zaait met een twaalfrijige Kuhn zaaimachine.

  Inmiddels is loonwerker Reggie Buijsse bezig met het zaaien van bonen voor Maas. Hij zaait met een twaalfrijige Kuhn zaaimachine.

 • Achter elke rij van de zaaimachine zit een schijvenset die op het zaaispoor een ruggetje grond legt. De boon heeft hier geen moeite mee, maar het ruggetje vergemakkelijkt volgens Buijsse het uitschoffelen van de rijen voor de oogst.

  Achter elke rij van de zaaimachine zit een schijvenset die op het zaaispoor een ruggetje grond legt. De boon heeft hier geen moeite mee, maar het ruggetje vergemakkelijkt volgens Buijsse het uitschoffelen van de rijen voor de oogst.

 • De teler zaait 140 tot 150 kilo Narda-zaaizaad per hectare. In de rij komt dat neer op ongeveer 11 bonen per meter. Voldoende warmte is voor bonen net zo belangrijk als vocht.

  De teler zaait 140 tot 150 kilo Narda-zaaizaad per hectare. In de rij komt dat neer op ongeveer 11 bonen per meter. Voldoende warmte is voor bonen net zo belangrijk als vocht.

 • Kort voor het zaaizaad door bonenbedrijf Termont & Thomaes wordt uitgeleverd, is het zaad ontsmet tegen schimmels en bonenluis. Na het ontsmetten moet niet te lang worden gewacht met zaaien, omdat het ontsmettingsmiddel de kiemkracht nadelig kan beïnvloeden. Normaal ligt de kiemkracht van bonen op zo’n 95%.

  Kort voor het zaaizaad door bonenbedrijf Termont & Thomaes wordt uitgeleverd, is het zaad ontsmet tegen schimmels en bonenluis. Na het ontsmetten moet niet te lang worden gewacht met zaaien, omdat het ontsmettingsmiddel de kiemkracht nadelig kan beïnvloeden. Normaal ligt de kiemkracht van bonen op zo’n 95%.

 • De wieltjes vooraan de trekker dienden voor GPS die was geïnstalleerd als hulpmiddel om in rechte lijn te rijden. Nu dienen ze als controle en back-up, mocht het GPS-signaal wegvallen.

  De wieltjes vooraan de trekker dienden voor GPS die was geïnstalleerd als hulpmiddel om in rechte lijn te rijden. Nu dienen ze als controle en back-up, mocht het GPS-signaal wegvallen.

 • Op het erf laadt Mike Maas de zakken met zaaizaad van de wagen over in de bak van de verreiker. Deze staat op dezelfde spoorbreedte als de veldspuit, zodat Maas de zaaimachine via de spuitpaden kan bevoorraden.

  Op het erf laadt Mike Maas de zakken met zaaizaad van de wagen over in de bak van de verreiker. Deze staat op dezelfde spoorbreedte als de veldspuit, zodat Maas de zaaimachine via de spuitpaden kan bevoorraden.

 • Voor Buijsse verhuist naar het volgende perceel, vult hij eerst nog de zaaimachine.

  Voor Buijsse verhuist naar het volgende perceel, vult hij eerst nog de zaaimachine.

Of registreer je om te kunnen reageren.