Akkerbouw

Foto & video

Wortelgewassen niet dol op zoute omstandigheden

In het project 'Nieuwe Zeeuwse Zilte Kansen' worden akkerbouwgewassen getest op hun tolerantie voor zoute groeiomstandigheden.

Foto

 • Op het <a href="http://www.opdemariahoeve.nl/saeftinghe-zilt">bedrijf 'Saeftinge Zilt'</a> van de familie Van Wesemael in Emmadorp (Zld.) wordt al enkele jaren gekeken of er gewassen zijn die goed te telen zijn op zilte/zoute bodem. In samenwerking met Delphy en met steun van de provincie Zeeland is vorig jaar een project opgestart onder de noemer 'Nieuwe Zeeuwse Zilte Kansen'. Vorig jaar werd een veelheid van gewassen geteeld. Dit jaar worden enkele gewassen uitgebreider getest. Deelnemers aan deze bijeenkomst laten zich bijpraten.

  Op het bedrijf 'Saeftinge Zilt' van de familie Van Wesemael in Emmadorp (Zld.) wordt al enkele jaren gekeken of er gewassen zijn die goed te telen zijn op zilte/zoute bodem. In samenwerking met Delphy en met steun van de provincie Zeeland is vorig jaar een project opgestart onder de noemer 'Nieuwe Zeeuwse Zilte Kansen'. Vorig jaar werd een veelheid van gewassen geteeld. Dit jaar worden enkele gewassen uitgebreider getest. Deelnemers aan deze bijeenkomst laten zich bijpraten.

 • Een overzicht van de gewassen die vorig jaar op zilte grond zijn geteeld. Hier bleek dat enkele gewassen met groeipunten bij de wortel, zoals, rode biet en peen, zich niet of mismaakt ontwikkelden. Knolselderij ontwikkelde zich daarentegen redelijk normaal, omdat dit gewas geen specifiek groeipunt kent. Onder andere deed quinoa het ook goed, maar dit is voorlopig nog een te marginale teelt om hiermee verder te gaan. Bruine bonen, een veel geteeld gewas in Zeeuws-Vlaanderen, blijkt ook wel zout in de bodem te verdragen.

  Een overzicht van de gewassen die vorig jaar op zilte grond zijn geteeld. Hier bleek dat enkele gewassen met groeipunten bij de wortel, zoals, rode biet en peen, zich niet of mismaakt ontwikkelden. Knolselderij ontwikkelde zich daarentegen redelijk normaal, omdat dit gewas geen specifiek groeipunt kent. Onder andere deed quinoa het ook goed, maar dit is voorlopig nog een te marginale teelt om hiermee verder te gaan. Bruine bonen, een veel geteeld gewas in Zeeuws-Vlaanderen, blijkt ook wel zout in de bodem te verdragen.

 • Dit jaar worden 3 gewassen verdiept beproefd. Dit zijn knolselderij, aardappel en uien. Uien blijken bij een vorige proef redelijk zouttolerant te zijn. En dan met name de niet-hybride, oudere rassen. Nu worden de rassen Dorma, Donna en Delta Gigant onderworpen aan teeltomstandigheden met verschillende zoutgehalten. Er kan nu alleen nog geconstateerd worden dat alles groeit.

  Dit jaar worden 3 gewassen verdiept beproefd. Dit zijn knolselderij, aardappel en uien. Uien blijken bij een vorige proef redelijk zouttolerant te zijn. En dan met name de niet-hybride, oudere rassen. Nu worden de rassen Dorma, Donna en Delta Gigant onderworpen aan teeltomstandigheden met verschillende zoutgehalten. Er kan nu alleen nog geconstateerd worden dat alles groeit.

 • Pierre van Wesemael (geheel links) geeft als initiatiefnemer van zilte teelten uitleg bij de verschillende proeven. Op de achtergrond de uienproefvelden.

  Pierre van Wesemael (geheel links) geeft als initiatiefnemer van zilte teelten uitleg bij de verschillende proeven. Op de achtergrond de uienproefvelden.

 • Op het proefbedrijf staan 95 aardappelrassen die op zouttolerantie getoetst worden. Duidelijk is dat de op de voorgrond geplante aardappelen nauwelijks zout kunnen verdragen, terwijl het ras op de achtergrond veel meer zouttolerant is.

  Op het proefbedrijf staan 95 aardappelrassen die op zouttolerantie getoetst worden. Duidelijk is dat de op de voorgrond geplante aardappelen nauwelijks zout kunnen verdragen, terwijl het ras op de achtergrond veel meer zouttolerant is.

 • Bij dit ras werd gekeken wat de situatie in de rug is. Er is naast een redelijke knolontwikkeling een overvloedige wortelontwikkeling te zien. Wesemael teelt al enkele jaren zouttolerante aardappelen voor de horeca. Het zoeken is nu naar een ras die een goede opbrengst oplevert voor bijvoorbeeld een tafelaardappel. Fritesgeschikt zit er niet in. Als reactie op het zout in de grond ontwikkelt de aardappel een hoger suikergehalte.

  Bij dit ras werd gekeken wat de situatie in de rug is. Er is naast een redelijke knolontwikkeling een overvloedige wortelontwikkeling te zien. Wesemael teelt al enkele jaren zouttolerante aardappelen voor de horeca. Het zoeken is nu naar een ras die een goede opbrengst oplevert voor bijvoorbeeld een tafelaardappel. Fritesgeschikt zit er niet in. Als reactie op het zout in de grond ontwikkelt de aardappel een hoger suikergehalte.

 • Hier het controleveld met dezelfde 95 aardappelrassen. Hier staan alle rassen er keurig bij. De bemesting en gewasbescherming gaat op dezelfde wijze en hoeveelheid als bij de regulier geteelde gewassen.

  Hier het controleveld met dezelfde 95 aardappelrassen. Hier staan alle rassen er keurig bij. De bemesting en gewasbescherming gaat op dezelfde wijze en hoeveelheid als bij de regulier geteelde gewassen.

 • De gewassen worden geteeld onder verschillende condities. Normaal geteeld en met verhoogde zoutgehalte. Deze gehalten moeten wel op peil blijven om de proeven te laten slagen. Het grondwater wordt op elektrische geleidbaarheid gecontroleerd en zo nodig gecorrigeerd.

  De gewassen worden geteeld onder verschillende condities. Normaal geteeld en met verhoogde zoutgehalte. Deze gehalten moeten wel op peil blijven om de proeven te laten slagen. Het grondwater wordt op elektrische geleidbaarheid gecontroleerd en zo nodig gecorrigeerd.

 • Een ander zouttolerant gewas is zeekool, de moeder van alle kool. Uit deze oerkool zijn alle koolsoorten ontstaan. Van deze kool worden in de wintermaanden, net als bij witlof, scheuten getrokken. Ook deze lichte scheuten vinden hun weg naar de culinaire sector.

  Een ander zouttolerant gewas is zeekool, de moeder van alle kool. Uit deze oerkool zijn alle koolsoorten ontstaan. Van deze kool worden in de wintermaanden, net als bij witlof, scheuten getrokken. Ook deze lichte scheuten vinden hun weg naar de culinaire sector.

Of registreer je om te kunnen reageren.