Akkerbouw

Foto & video

Onderzoek naar rasverschillen plantuien

Op agrarisch kennis- en innovatiecentrum Rusthoeve in het Zeeuwse Colijnsplaat is voor het eerst een rassenvergelijkingsproef aangelegd voor 2e jaars plantuien.

Foto

 • Op initiatief van <a href="http://www.uinovatie.nl/" target="_blank">UIKC-participanten</a> is bij agrarisch kennis- en innovatiecentrum Rusthoeve in Colijnsplaat (Zeeland) een rassenvergelijking aangelegd voor 2e jaars plantuien. De proef wordt gesponsord door TOP onions in 's-Gravenpolder. <br /><em>Foto's: Anton Dingemanse</em>

  Op initiatief van UIKC-participanten is bij agrarisch kennis- en innovatiecentrum Rusthoeve in Colijnsplaat (Zeeland) een rassenvergelijking aangelegd voor 2e jaars plantuien. De proef wordt gesponsord door TOP onions in 's-Gravenpolder.
  Foto's: Anton Dingemanse

 • De bak van de plantmachine is nu gevuld met het ras JetSet. Bij de UIKC-participanten leeft al langer de vraag welke verschillen er zijn in ontwikkeling en opbrengst tussen de plantuienrassen.

  De bak van de plantmachine is nu gevuld met het ras JetSet. Bij de UIKC-participanten leeft al langer de vraag welke verschillen er zijn in ontwikkeling en opbrengst tussen de plantuienrassen.

 • Op het demoveld worden 15 algemeen geteelde rassen vergeleken. Er komen 12 gele rassen, waaronder de klassiekers JetSet, Jagro en Sturon. Daarnaast 3 rode rassen waaronder Red Baron. Op het demoveld worden de uien geplant in plots van 1,50 bij 380 meter.

  Op het demoveld worden 15 algemeen geteelde rassen vergeleken. Er komen 12 gele rassen, waaronder de klassiekers JetSet, Jagro en Sturon. Daarnaast 3 rode rassen waaronder Red Baron. Op het demoveld worden de uien geplant in plots van 1,50 bij 380 meter.

 • Omdat deze proef gelijkwaardig moet zijn aan de praktijk wordt vooraf  gecontroleerd of de machine staat afgesteld op de 1.500 tot 1.600 kilo per hectare die in de praktijk ook wordt geplant.

  Omdat deze proef gelijkwaardig moet zijn aan de praktijk wordt vooraf  gecontroleerd of de machine staat afgesteld op de 1.500 tot 1.600 kilo per hectare die in de praktijk ook wordt geplant.

 • De afgedraaide uitjes worden in een emmer met bekend gewicht overgestort om makkelijker te kunnen wegen.

  De afgedraaide uitjes worden in een emmer met bekend gewicht overgestort om makkelijker te kunnen wegen.

 • Mark Jonker, medewerker van De Rusthoeve, weegt de hoeveelheid uitjes die de planter bij deze instelling afgeeft. Dat blijkt bij de eerste weging te veel te zijn. De planter wordt bijgesteld tot de hoeveelheid uitkomt op 1.570 kilo per hectare.

  Mark Jonker, medewerker van De Rusthoeve, weegt de hoeveelheid uitjes die de planter bij deze instelling afgeeft. Dat blijkt bij de eerste weging te veel te zijn. De planter wordt bijgesteld tot de hoeveelheid uitkomt op 1.570 kilo per hectare.

 • Voor het demoveld daadwerkelijk wordt aangelegd is eerst een proefstrook geplant waarbij nog gecorrigeerd kan worden.

  Voor het demoveld daadwerkelijk wordt aangelegd is eerst een proefstrook geplant waarbij nog gecorrigeerd kan worden.

 • Na een tiental meters te hebben geplant controleren Rusthoeve medewerkers Mark Jonker en Eelco Boot of het gewenste aantal van 20 uitjes per meter daadwerkelijk wordt geplant. Het blijken er iets meer te zijn.

  Na een tiental meters te hebben geplant controleren Rusthoeve medewerkers Mark Jonker en Eelco Boot of het gewenste aantal van 20 uitjes per meter daadwerkelijk wordt geplant. Het blijken er iets meer te zijn.

 • ZZP'er Jochem Melse stelt de plantmachine nog ietsje bij.

  ZZP'er Jochem Melse stelt de plantmachine nog ietsje bij.

 • De plantuitjes gaan in zeeklei die in het najaar werd geploegd en enkele dagen voor het planten met rotorkopeg is voorbewerkt. De bemesting is 100 kilo NP 18-64 en 250 kilo KAS per hectare. De voorvrucht was vlas.

  De plantuitjes gaan in zeeklei die in het najaar werd geploegd en enkele dagen voor het planten met rotorkopeg is voorbewerkt. De bemesting is 100 kilo NP 18-64 en 250 kilo KAS per hectare. De voorvrucht was vlas.

 • De planter  wordt gevuld om de eerste plot van het demoveld te gaan planten. De plantmachine is een Peje 1-bedsplanter. Deze is van een naburige teler en is prima geschikt voor deze proef.

  De planter  wordt gevuld om de eerste plot van het demoveld te gaan planten. De plantmachine is een Peje 1-bedsplanter. Deze is van een naburige teler en is prima geschikt voor deze proef.

 • Het demoveld is net voor het paasweekend onder goede omstandigheden aangelegd. De volgende dag regende het 6,5 millimeter, goede omstandigheden om een bodemherbicide toe te passen.</p>
<p>In de proef worden onder andere opkomstsnelheid, loofontwikkeling, opbrengst, maatsortering en hardheid beoordeeld. Voor de participanten van UIKC wordt begin juli een bijeenkomst georganiseerd waarbij de eerste resultaten worden toegelicht.

  Het demoveld is net voor het paasweekend onder goede omstandigheden aangelegd. De volgende dag regende het 6,5 millimeter, goede omstandigheden om een bodemherbicide toe te passen.

  In de proef worden onder andere opkomstsnelheid, loofontwikkeling, opbrengst, maatsortering en hardheid beoordeeld. Voor de participanten van UIKC wordt begin juli een bijeenkomst georganiseerd waarbij de eerste resultaten worden toegelicht.

Of registreer je om te kunnen reageren.