Akkerbouw

Foto & video

Proefveldoogst suikerbieten geautomatiseerd

Voor de oogst van de rassenproeven suikerbieten beschikt het IRS over een speciaal ontworpen proefveldrooier. Deze meet de opbrengst, neemt automatisch monsters en zet deze klaar om geanalyseerd te worden.

Foto

 • Bij de aanvang van de bietencampagne is het ook de tijd om de bietenproefvelden te rooien die het IRS door het hele land heeft aangelegd. Sinds 2013 maakt het IRS hiervoor gebruik van een speciale proefveldrooier die veldjes rooit en automatisch monsters neemt.<br /><em>Foto's: Anton Dingemanse</em>

  Bij de aanvang van de bietencampagne is het ook de tijd om de bietenproefvelden te rooien die het IRS door het hele land heeft aangelegd. Sinds 2013 maakt het IRS hiervoor gebruik van een speciale proefveldrooier die veldjes rooit en automatisch monsters neemt.
  Foto's: Anton Dingemanse

 • De nieuwste aanpassing die is gerealiseerd wordt dit jaar voor het eerst in de praktijk gebruikt. Een innovatieve toepassing zorgt er voor dat de ontbladeraar in rijrichting waterpas blijft. Hoe dat er in praktijk uitziet wordt aandachtig gevolgd.

  De nieuwste aanpassing die is gerealiseerd wordt dit jaar voor het eerst in de praktijk gebruikt. Een innovatieve toepassing zorgt er voor dat de ontbladeraar in rijrichting waterpas blijft. Hoe dat er in praktijk uitziet wordt aandachtig gevolgd.

 • Op de rooierunit zijn sensoren en correctiemodules geplaatst om de waterpasstand tijdens het rooien constant te houden.

  Op de rooierunit zijn sensoren en correctiemodules geplaatst om de waterpasstand tijdens het rooien constant te houden.

 • De proefvelden van het IRS liggen door heel Nederland op alle voorkomende grondsoorten. De proefvelden omvatten veldjes van 3 bij 12 meter waarop de te onderzoeken rassen werden geteeld. Vanuit de cabine is hier het verschil tussen het veldje dat gerooid wordt en het naastliggende goed te zien.

  De proefvelden van het IRS liggen door heel Nederland op alle voorkomende grondsoorten. De proefvelden omvatten veldjes van 3 bij 12 meter waarop de te onderzoeken rassen werden geteeld. Vanuit de cabine is hier het verschil tussen het veldje dat gerooid wordt en het naastliggende goed te zien.

 • De cabine is uitgerust met een flink aantal extra beeldschermen die onder meer het rooiproces weergeven en registreren. Op de raamstijl zijn beeldschermen geplaatst van camera`s die alle stappen in de rooier weergeven. Het is uiteraard niet gewenst dat bieten van het ene veldje in de rooier achterblijven en mogelijk meegaan bij het rooien van een volgend veldje.

  De cabine is uitgerust met een flink aantal extra beeldschermen die onder meer het rooiproces weergeven en registreren. Op de raamstijl zijn beeldschermen geplaatst van camera`s die alle stappen in de rooier weergeven. Het is uiteraard niet gewenst dat bieten van het ene veldje in de rooier achterblijven en mogelijk meegaan bij het rooien van een volgend veldje.

 • In tegenstelling met de klassieke methode van monstername, waarbij eerst op zwad werd gerooid en daarna handmatig monsters werden genomen, worden de monsters nu automatisch tijdens het rooien genomen. De bieten van een gerooid veldje komen op een weegband. Een deel van de bieten uit het middelste deel van een veldje komt op een aparte weegband. Die beweegt na het wegen naar voren waar dan het monster wordt afgenomen. De rest gaat achter de bunker in.

  In tegenstelling met de klassieke methode van monstername, waarbij eerst op zwad werd gerooid en daarna handmatig monsters werden genomen, worden de monsters nu automatisch tijdens het rooien genomen. De bieten van een gerooid veldje komen op een weegband. Een deel van de bieten uit het middelste deel van een veldje komt op een aparte weegband. Die beweegt na het wegen naar voren waar dan het monster wordt afgenomen. De rest gaat achter de bunker in.

 • Per veldje gaat een monster in een van de zakken die in de rekken zijn bevestigd. Het gehele systeem van de PASSI (Plot harvesting And Sampling System IRS) is door gezamenlijke kennis van het IRS, Agrifac en Mechanisatie Haarlemmermeer tot stand gekomen.

  Per veldje gaat een monster in een van de zakken die in de rekken zijn bevestigd. Het gehele systeem van de PASSI (Plot harvesting And Sampling System IRS) is door gezamenlijke kennis van het IRS, Agrifac en Mechanisatie Haarlemmermeer tot stand gekomen.

 • Een monitor geeft aan hoeveel zakken zijn gevuld. Naast automatische elektronische opslag worden, als back-up, alle gegevens ook handmatig genoteerd.

  Een monitor geeft aan hoeveel zakken zijn gevuld. Naast automatische elektronische opslag worden, als back-up, alle gegevens ook handmatig genoteerd.

 • Wanneer de 4 rekken met elk 6 monsters vol zijn worden deze met een op de rooier gemonteerde kraan op een wagen gezet voor transport naar het IRS in Bergen op Zoom.

  Wanneer de 4 rekken met elk 6 monsters vol zijn worden deze met een op de rooier gemonteerde kraan op een wagen gezet voor transport naar het IRS in Bergen op Zoom.

 • Onderzoekers en medewerkers van het IRS kijken voor het rooien nog eens goed hoe de bieten in de grond staan. Bij een hogere stand van de bieten bijvoorbeeld moeten ontbladeraar en scalpeurbalk voor gelijkwaardig kopwerk hoger afgesteld worden.

  Onderzoekers en medewerkers van het IRS kijken voor het rooien nog eens goed hoe de bieten in de grond staan. Bij een hogere stand van de bieten bijvoorbeeld moeten ontbladeraar en scalpeurbalk voor gelijkwaardig kopwerk hoger afgesteld worden.

 • Om een zo correct mogelijke gewichtsbepaling te verkrijgen moet tijdens het rooien zoveel mogelijk tarra worden verwijderd. Daarvoor is onder andere een geleiding achter de rooimessen aangebracht die de koppen zijwaarts afvoert. De detailfoto`s van deze aanpassingen zijn op de kopakker gemaakt. De bietresten op de grond zijn niet van het proefveld maar van het praktijkperceel er om heen.

  Om een zo correct mogelijke gewichtsbepaling te verkrijgen moet tijdens het rooien zoveel mogelijk tarra worden verwijderd. Daarvoor is onder andere een geleiding achter de rooimessen aangebracht die de koppen zijwaarts afvoert. De detailfoto`s van deze aanpassingen zijn op de kopakker gemaakt. De bietresten op de grond zijn niet van het proefveld maar van het praktijkperceel er om heen.

 • Ook is de buitenste ring van de rooizonnen verwijderd. Dit zorgt op zware kleigrond voor een snelle verwijdering van losse grond.

  Ook is de buitenste ring van de rooizonnen verwijderd. Dit zorgt op zware kleigrond voor een snelle verwijdering van losse grond.

 • Met het verstellen van de geleiding bij de reinigingsrekken valt ook nog tarra te verminderen. Op droge of zandgrond zit de geleiding onderaan en bij zware of natte grond wordt deze naar boven gezet. Een geheel dichte geleiding zou puntbreuk nog wat kunnen verminderen.

  Met het verstellen van de geleiding bij de reinigingsrekken valt ook nog tarra te verminderen. Op droge of zandgrond zit de geleiding onderaan en bij zware of natte grond wordt deze naar boven gezet. Een geheel dichte geleiding zou puntbreuk nog wat kunnen verminderen.

 • Omdat deze proefveldrooiingen zoveel mogelijk in de pas dienen te lopen met de praktijk wordt ook hier enig rooiverlies geaccepteerd zoals dit ondermaats bietje met een diameter van ongeveer 3 centimeter.

  Omdat deze proefveldrooiingen zoveel mogelijk in de pas dienen te lopen met de praktijk wordt ook hier enig rooiverlies geaccepteerd zoals dit ondermaats bietje met een diameter van ongeveer 3 centimeter.

 • Aansluitend op het wisselen van de rekken wordt de bunker gelost. Het restant van de proefveldbieten gaat naar de bietenhoop van de teler die zijn bietenperceel voor het proefveld beschikbaar stelde.

  Aansluitend op het wisselen van de rekken wordt de bunker gelost. Het restant van de proefveldbieten gaat naar de bietenhoop van de teler die zijn bietenperceel voor het proefveld beschikbaar stelde.

 • In de volgende fase worden de bieten per proefveld bij het IRS in Bergen op Zoom getarreerd, gemonsterd en geanalyseerd. Een binnengekomen vracht met proefveldrekken wordt gelost en klaargezet voor de volgende bewerkingen.

  In de volgende fase worden de bieten per proefveld bij het IRS in Bergen op Zoom getarreerd, gemonsterd en geanalyseerd. Een binnengekomen vracht met proefveldrekken wordt gelost en klaargezet voor de volgende bewerkingen.

 • Op het automatische systeem van monstername op de proefveldrooier is op het instituut een aansluitend systeem ontwikkeld om het monster in de rekken efficiënt in het bewerkingsproces op te nemen. Secuur wordt een rek met monsters in de kantelaar, onder een afdekplaat gezet.

  Op het automatische systeem van monstername op de proefveldrooier is op het instituut een aansluitend systeem ontwikkeld om het monster in de rekken efficiënt in het bewerkingsproces op te nemen. Secuur wordt een rek met monsters in de kantelaar, onder een afdekplaat gezet.

 • In deze plaat zitten 6 kleppen corresponderend met de 6 zakken met monsters.

  In deze plaat zitten 6 kleppen corresponderend met de 6 zakken met monsters.

 • Nadat het rek in de kantelaar is gezekerd wordt het geheel omgekeerd op de machine geplaatst. Een hoek van het rek is geel gemerkt en dit gele merk moet altijd linksvoor zitten, zodat de monsters in dezelfde volgorde worden verwerkt als ze gerooid zijn.

  Nadat het rek in de kantelaar is gezekerd wordt het geheel omgekeerd op de machine geplaatst. Een hoek van het rek is geel gemerkt en dit gele merk moet altijd linksvoor zitten, zodat de monsters in dezelfde volgorde worden verwerkt als ze gerooid zijn.

 • Een klep wordt geopend en het betreffende monster gaat het tarreer- en analysetraject in. Deze machine is door Mechanisatie Haarlemmermeer, samen met het IRS, ontwikkeld.

  Een klep wordt geopend en het betreffende monster gaat het tarreer- en analysetraject in. Deze machine is door Mechanisatie Haarlemmermeer, samen met het IRS, ontwikkeld.

 • Het monster van bieten wordt in 2 min of meer gelijke delen verwerkt. Het eerste deel van een monster ligt op de weegschaal. Hier wordt het brutogewicht vastgesteld en het monsterdeel voorzien van een unieke code die het monster het hele traject begeleid.

  Het monster van bieten wordt in 2 min of meer gelijke delen verwerkt. Het eerste deel van een monster ligt op de weegschaal. Hier wordt het brutogewicht vastgesteld en het monsterdeel voorzien van een unieke code die het monster het hele traject begeleid.

 • In het tarreerlokaal wordt het monster eerst gewassen in de wastrommels (geheel links op de foto). Daarna wordt alle aanwezige tarra handmatig verwijderd. Hierna wordt het nettogewicht bepaald.

  In het tarreerlokaal wordt het monster eerst gewassen in de wastrommels (geheel links op de foto). Daarna wordt alle aanwezige tarra handmatig verwijderd. Hierna wordt het nettogewicht bepaald.

 • De volgende stap is het afnemen van een breimonster in de zaagtrommel. De brei wordt in een mengkom geroerd en deze brei is dan geschikt voor de laatste stap.

  De volgende stap is het afnemen van een breimonster in de zaagtrommel. De brei wordt in een mengkom geroerd en deze brei is dan geschikt voor de laatste stap.

 • Aan de brei wordt in het laboratorium een klaringsvloeistof toegevoegd, dan gemengd en daarna gefiltreerd. Dit filtraat wordt gebruikt voor de uiteindelijke analyse. Op de voorgrond het filtreerproces. De analysegegevens worden, evenals de rooigegevens, elektronisch opgeslagen alsook op papier afgedrukt.

  Aan de brei wordt in het laboratorium een klaringsvloeistof toegevoegd, dan gemengd en daarna gefiltreerd. Dit filtraat wordt gebruikt voor de uiteindelijke analyse. Op de voorgrond het filtreerproces. De analysegegevens worden, evenals de rooigegevens, elektronisch opgeslagen alsook op papier afgedrukt.

Of registreer je om te kunnen reageren.