Akkerbouw

Foto & video

Diepspitten voor betere vochtvoorziening

Peter Dieleman laat een perceel plaatgrond diepspitten om de bewortelbare zone te vergroten.

Foto

 • Om de zware bovengrond wat lichter te maken en de bewortelbare diepte te vergroten laat Peter Dieleman in Kamperland (Zld.) 7 hectare in de Jacobapolder door loonbedrijf Markusse uit 's-Heer Abtskerke diepspitten.

  Om de zware bovengrond wat lichter te maken en de bewortelbare diepte te vergroten laat Peter Dieleman in Kamperland (Zld.) 7 hectare in de Jacobapolder door loonbedrijf Markusse uit 's-Heer Abtskerke diepspitten.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De bovenste kleilaag van ongeveer 40 centimeter met afslibbaarheid van ruim 40 procent wordt gedragen door een dik zandpakket, de oorspronkelijke zeebodem. Deze zogenoemde plaatgrond heeft als nadeel dat deze erg droogtegevoelig is. De wortels van de gewassen groeien niet niet in het zandpakket.

  De bovenste kleilaag van ongeveer 40 centimeter met afslibbaarheid van ruim 40 procent wordt gedragen door een dik zandpakket, de oorspronkelijke zeebodem. Deze zogenoemde plaatgrond heeft als nadeel dat deze erg droogtegevoelig is. De wortels van de gewassen groeien niet niet in het zandpakket.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Dieleman laat ongeveer een meter diep spitten om zo de klei dieper in de bodem te krijgen en de klei in de bouwvoor met het zand uit de onderlaag wat te verschralen.

  Dieleman laat ongeveer een meter diep spitten om zo de klei dieper in de bodem te krijgen en de klei in de bouwvoor met het zand uit de onderlaag wat te verschralen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Het zand blijft tijdens het spitten aan de vrij grote kleikluiten plakken. Door de grootte van de kluiten zal de bouwvoor niet te veel verschralen terwijl de klei wel dieper in de onderbodem komt.

  Het zand blijft tijdens het spitten aan de vrij grote kleikluiten plakken. Door de grootte van de kluiten zal de bouwvoor niet te veel verschralen terwijl de klei wel dieper in de onderbodem komt.

  Foto: Anton Dingemanse
 • In januari had Dieleman al een deel van het perceel laten diepspitten, links op de foto. Bodemmonstering wijst uit dat de klei nu 50 à 60 centimeter diep zit. Meteen na de oogst van de wintertarwe werd het perceel geploegd en met een cultivator bewerkt om de bouwvoor nog eens goed te mengen.

  In januari had Dieleman al een deel van het perceel laten diepspitten, links op de foto. Bodemmonstering wijst uit dat de klei nu 50 à 60 centimeter diep zit. Meteen na de oogst van de wintertarwe werd het perceel geploegd en met een cultivator bewerkt om de bouwvoor nog eens goed te mengen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Op het gehele perceel stond wintertarwe. Het ongespitte deel werd in november gezaaid en het gespitte deel, op de foto linksboven in het perceel, in januari meteen na het spitten. Ook het deel dat nu wordt gespit, wordt meteen geploegd om de bouwvoor wat meer te mengen. Daarna zaait Dieleman wintergerst voor diepe worteling en om het perceel volgend jaar vroeg beschikbaar te hebben om groenbemester te zaaien.

  Op het gehele perceel stond wintertarwe. Het ongespitte deel werd in november gezaaid en het gespitte deel, op de foto linksboven in het perceel, in januari meteen na het spitten. Ook het deel dat nu wordt gespit, wordt meteen geploegd om de bouwvoor wat meer te mengen. Daarna zaait Dieleman wintergerst voor diepe worteling en om het perceel volgend jaar vroeg beschikbaar te hebben om groenbemester te zaaien.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De spitcombinatie van loonbedrijf Markusse aan het werk. Vorig jaar werd de Farmax diepspitter aangeschaft en dit jaar een zware MF 7726 met een motorvermogen van 206 kW (280 pk).

  De spitcombinatie van loonbedrijf Markusse aan het werk. Vorig jaar werd de Farmax diepspitter aangeschaft en dit jaar een zware MF 7726 met een motorvermogen van 206 kW (280 pk).

  Foto: Anton Dingemanse
 • De spitcombinatie tijdens het keren voor een volgende werkgang. De schuurslijtage aan de zijkant laat goed zien dat bijna de helft van de diepspitter tijdens het werk in grond zit.

  De spitcombinatie tijdens het keren voor een volgende werkgang. De schuurslijtage aan de zijkant laat goed zien dat bijna de helft van de diepspitter tijdens het werk in grond zit.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De in de trekker geïntegreerde CCD-console laat zien dat de snelheid niet hoog ligt, 700 meter per uur. Desondanks moet de motor flink vermogen leveren om de spitter aan de gang te houden. Op deze console kan ook eenvoudig het bedieningsysteem van een werktuig worden weergegeven. Dat voorkomt een woud van monitoren.

  De in de trekker geïntegreerde CCD-console laat zien dat de snelheid niet hoog ligt, 700 meter per uur. Desondanks moet de motor flink vermogen leveren om de spitter aan de gang te houden. Op deze console kan ook eenvoudig het bedieningsysteem van een werktuig worden weergegeven. Dat voorkomt een woud van monitoren.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Leo Markusse laat zich in de cabine van de trekker eigenlijk vooruit duwen. De trekkermotor zorgt ervoor dat via de aftakas de diepspitter aan de gang blijft. Deze duwt de trekker vooruit.

  Leo Markusse laat zich in de cabine van de trekker eigenlijk vooruit duwen. De trekkermotor zorgt ervoor dat via de aftakas de diepspitter aan de gang blijft. Deze duwt de trekker vooruit.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De binnenkant van de 3 meter brede Farmax diepspitter. Op de as zitten zes schijven met vier spitarmen die de grond tot ruim een meter kunnen omwerken. De slijtage aan de spaden is behoorlijk. In zand slijten de spaden overigens sneller dan in klei.

  De binnenkant van de 3 meter brede Farmax diepspitter. Op de as zitten zes schijven met vier spitarmen die de grond tot ruim een meter kunnen omwerken. De slijtage aan de spaden is behoorlijk. In zand slijten de spaden overigens sneller dan in klei.

  Foto: Anton Dingemanse

Of registreer je om te kunnen reageren.