Commentaar

3 reacties

‘Avebe: adel verplicht’

Ooit hing er om de Veenkoloniën, de zetmeelaardappelen (‘fabrieksaardappelen‘) en Avebe een sfeertje van problemen, ploeteren en vaak zelfs crisis. Die tijd is voorbij.

De nu honderdjarige aardappelverwerker is gezonder dan ooit en nog steeds een belangrijke motor voor de akkerbouw en de regionale economie in het Noordoosten. Het predicaat ’Koninklijk’ dat het vorige week kreeg, is meer dan verdiend.

Toekomst Avebe ziet er goed uit

Uitkering winst aan de leden

Succesfactor van belang is de band met de leden/leveranciers. Het waren de zetmeeltelers die hun coöperatie uit diepe dalen moesten slepen, door vertrouwen uit te spreken en zelf een fors financieel risico te nemen. Anderzijds keerde het bedrijf over de oogst van het gortdroge 2018 alle winst uit aan de leden. Zo is Avebe meteen ook het bewijs dat een coöperatieve onderneming wel degelijk ook ‘van deze tijd’ is. En de toekomst ziet er goed uit, mede dankzij innovatieve nieuwe producten op basis van aardappeleiwit.

Zorgpunt is de intensieve teelt

Bodemgezondheid

Het is niet alleen rozengeur. Belangrijk zorgpunt is de intensieve teelt. 1:2 zetmeelaardappelen telen is nog altijd de basis. Maar die is niet duurzaam. Topman Bert Jansen noemt dit in een interview met Boerderij zelfs een ‘bedreiging’. Die dreiging bestaat uit ziektedruk en achteruitgang van bodemgezondheid. Maar Jansen heeft nog geen concreet plan klaar om daar iets aan te doen. Dat zou pas echt de ‘koninklijke weg’ zijn: het voortouw nemen voor een teelt die ook echt volhoudbaar is. Adel verplicht.

Laatste reacties

  • agratax(1)

    Zou de zuivel kunnen leren van AVEBE zijn geschiedenis? Ook AVEBE heeft geprobeerd zijn heil te zoeken over ver en vond het huidige succes uiteindelijk in huis en bij de buren (NO Nederland en Duitsland), waarbij iedere leverancier Lid werd van AVEBE met alle plussen en minnen.

  • egbert

    Ja fcdf doet het zelfde als avebe vroeger en dat gaan de leden straks betalen

  • heeeee

    Het is al met al maar een mager zaakje.Hoe kun je nu land huren voor 127 eur.is ook niet van deze tijd.wat een armoede.

Of registreer je om te kunnen reageren.