Boerenblog

5 reacties

Weg met complexe regels, iedereen 'n basisinkomen

Wég met het regeloerwoud en eindeloos veel subsidies en belastingen. Regel in plaats daarvan een basisinkomen voor elke meerderjarige en maak dat deel van het belastingsysteem.

Steeds nieuwe soorten belastingen worden er geheven. Soms worden er weer nieuwe regeltjes aangeplakt om bepaalde doelgroepen te sparen dan wel extra te treffen. Het is zo'n complexe materie geworden dat ze er bij de Belastingdienst zelf zowat tureluurs van worden. Een keer schoon schip maken zou daarom niet verkeerd zijn. Het is nu een oerwoud waar amper doorheen te komen is. Dit maak het controlesysteem extra duur.

Eenvoudiger belastingsysteem

Daarom, omdat er nu zo'n oerwoud aan regels is, is men bezig om het belastingsys­teem te vereenvoudigen. Waarschijnlijk hebben ze echter niet de moed om het hele systeem eens op de kop te zetten.

Er zijn zoveel soorten belastingen: onder meer accijns, assurantiebelasting, bpm, energiebelasting, dividendbelasting, erfbelasting, inkomstenbelasting, loonbelasting, motorrijtuigenbelasting, omzetbelasting, schenkbelasting, vennootschapsbelasting, wegenbelasting.

Ruim helft omzet naar belastingen

Als dit ziet, dan denk je: geen wonder dat alles zo duur is ... Bij sommige bedrijven is wel de helft of nog meer van de bedrijfsomzet gerelateerd aan belastingen! Tja, met zoveel soorten belastingen is het een complex verhaal.

Subsidiebeleid is complex en totaal ondoorzichtig

Het subsidiebeleid is ook al zo complexe materie, er zijn honderden subsidies. Bijna elk jaar verandert er wat of komt er wat bij. Voor de kleine ondernemer is dit niet bij te houden. Grote bedrijven hebben op een kantoor een mannetje zitten dat alleen al met deze materie bezig is. Ik heb me ook laten vertellen dat 90 procent van het subsidiebedrag naar 10 procent van de bedrijven gaat!

Dus: Tijd voor basisinkomen

Gemeente Wageningen wilde met een proef beginnen voor drie jaar om alle bijstandstrekkers een maandelijkse uitkering van € 1.100 te geven zonder verdere voorwaarden en beperkingen (waaronder sollicitatieplicht) en verdere financiële tegemoetkomingen. Het idee is dat mensen die dit basisinkomen krijgen, op termijn weer meer gaan werken en zelf de regie weer in handen krijgen over hun leven.

Bredere proef met basisinkomen voor iedereen vanaf 18

Misschien moeten we deze proef op een nog grotere schaal eens laten toetsen. Voor iedereen die ouder is dan bijvoorbeeld 18 jaar een bepaald basisinkomen. En weg met alle subsidies en tegemoetkomingen, zoals huursubsidie, kinderbijslag, zorgtoeslag, AOW, studiebeurzen, WW, bijstand, hypotheekrenteaftrek enzovoort.

Basisinkomen zou bevrijding zijn én efficiencyslag

Voor vele Nederlanders zou dit systeem een bevrijding zijn. Als je dan je baan verliest heb je altijd nog je basisinkomen en ben je sneller bereid ander werk te gaan doen om je inkomen toch op peil te houden. Want een WW-uitkering krijg je niet meer. Het zou volgens mij helemaal niet verkeerd zijn om eens een goed debat hierover te hebben en het hele belastingsysteem eens flink te vereenvoudigen, zodat niet langer de grote bedrijven van de meeste subsidies gebruikmaken dan wel op een slinkse manier belasting weten te ontduiken.

Laatste reacties

 • boer drenth


  1100 euro in de maand per persoon. Een grote ramp. dat zou betekenen, dat een echtpaar 2200 euro per maand zou ontvangen met achterover hangen. Daar draait geen enkele economie op.

 • John*

  dan toch zeker een inspanningsplichterbij.. of vrijwillig of betaald

 • PWisse

  Er kunnen vast efficientere oplossingen worden bedacht om de Nederlandse belastingen te verdelen. Maar om dan iedereen een zak geld te geven is wel een hele dure oplossing én een oplossing met risico's op bijwerkingen zoals mensen die minder gaan werken.
  Veel goedkoper is het om alleen die mensen geld te geven die het nodig zijn: ouderen, zieken, werklozen, studenten, etc. Willen we simpeler belasting heffen zet dan het mes maar in alle toeslagen, aftrekposten en dergelijke, en doe de loonbelasting naar beneden.
  Willen we de economie beter later draaien moeten we positief gedrag belonen: lage belasting op arbeid. En negatief gedrag ontmoedigen: heffing op uitstoot van CO2, hypotheekrenteaftrek afschaffen

  Welke partij durft het aan?

 • Eminem2010

  In België kost dit systeem volgens geleerde 5 miljard op jaar basis meer dan de huidige uitgave aan de verzorgingsstaat dit is exclusief de kosten besparing op het verminderen van de ambtenaar kosten dus waarschijnlijk kosten technisch haalbaar. Als ik het goed heb komt hier in Zwitserland een referendum over.

 • ohzo

  Karl Marx heeft er al eens een boekje over geschreven..

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.