Akkerbouw

Achtergrond laatste update:3 jun 2020

Plantuien telen om aanbod te hebben als er vraag is

Omdat hij vroeg op de markt wil komen met verse uien, teelt Erwin van den Eijnden uitsluitend plantuien. Ze staan al lekker te bollen.

Waar de zaaiuien half mei veelal nog in het vlagbladstadium verkeren, staan de plantuien van Erwin van der Eijnden al flink te bollen. Het is al een serieus gewas te noemen; een haas schrikt eruit op als we langslopen.

Uien in vijf keer geplant

De uien zijn in vijf keer geplant. Op 5 hectare staan winterplantuien, ras Jetset, die dus vorig najaar een plekje in de grond kregen. Op 23 januari is 3,5 hectare vroege plantuien gepoot en twee weken daarna 4,5 hectare middenvroege plantuien, allemaal Jetsets. Op 15 februari ging 3,5 hectare middenvroege Contado-uien de grond in en op 20 maart nog een 7,5 hectare middenvroege van het ras Contado.

We lopen tussen vroege en middenvroege plantuien door. “Tja, ik denk wel verschil te zien”, zegt Van den Eijnden. “Maar misschien is dat omdat ik het wil zien. De oogst is natuurlijk het uur van de waarheid.”

Lees verder onder de foto

Van den Eijnden stelt de beregeningsinstallatie af. Hij kan nagenoeg overal beregenen en dat is ook wel nodig. "Het is een boel werk. Op tijd beginnen, dat leren de afgelopen extreme seizoenen ons." - Foto's: Peter Roek
Van den Eijnden stelt de beregeningsinstallatie af. Hij kan nagenoeg overal beregenen en dat is ook wel nodig. "Het is een boel werk. Op tijd beginnen, dat leren de afgelopen extreme seizoenen ons." - Foto's: Peter Roek

Droogte

De teelt gaat niet vanzelf door de enorme droogte van dit seizoen. “Hier stuift het ook. Een deel van de uien zijn we verloren. We hebben er toen compost op gelegd, het ruwe materiaal gaat stuiven tegen. Ideaal is het niet, maar het is een oplossing.” Gelukkig kan hij nagenoeg overal beregenen. Een boel werk, maar de gewassen groeien tenminste.

Op tijd beginnen, dat leren de afgelopen extreme seizoenen ons. De gewassen hebben gewoon vocht nodig om te groeien

De West-Brabander hoopt dat hij eind juni met de rooier aan de slag kan. De commissionair rijdt af en toe al langs. Vorig jaar begon hij op 21 juni, voor een kwartje per kilo. De vroege uien leverden 45 tot 50 ton per hectare. De winterplantuien staan er dit jaar ook mooi op, vindt hij. Daar kwam al wel vier keer een haspel aan te pas. “Op tijd beginnen, dat leren de afgelopen extreme seizoenen ons. De gewassen hebben gewoon vocht nodig om te groeien.”

Lees verder onder de foto

Links: jongste uien, ras Jetset, geplant op 7 februari 2020. Midden: Jetset op hetzelfde veld, geplant op 23 januari 2020. Rechts: Shakespeare, geplant op 28 oktober 2019.
Links: jongste uien, ras Jetset, geplant op 7 februari 2020. Midden: Jetset op hetzelfde veld, geplant op 23 januari 2020. Rechts: Shakespeare, geplant op 28 oktober 2019.

Vroeg op de markt

Van den Eijnden wil vroeg op de markt komen. Daarom teelt hij alleen plantuien en geen zaaiuien. En daarom koos hij Jetset als ras. “Het is de kunst om iets anders toe doen dan de massa, om aanbod te hebben als er vraag is”, is zijn filosofie. Ook past het goed in de werkverdeling op het akkerbouwbedrijf, dat hij samen met zijn oom bestiert. Het is wel een bijzondere constructie.

Loods op erf ouders

In 2015 bouwde Van den Eijnden een grote loods op het erf van zijn ouders in Lepelstraat. “De opa van mijn moeder is hier begonnen met boeren en mijn ouders zijn er op een gegeven moment mee gestopt”, vertelt de Brabander. Maar aan vaders kant werd doorgeboerd en Van den Eijnden liep van jongs af aan mee op de boerderij van zijn oom, midden in het centrum van Halsteren.

Doordat hij liever op de trekker zat dan met zijn neus in de studieboeken, stroomde hij af van het gymnasium naar de mts. Van den Eijnden gaat, net als zijn vader, aan de slag bij een bedrijf dat plastic maakt. “Een baan van 8 tot half 5 in de petrochemie was mooi te combineren met het werk op de boerderij; om kwart voor 5 zat ik op de trekker.”

Lees verder onder de foto‘s


 • Erwin van den Eijnden is in 2014 begonnen als akkerbouwer. Hij werkt intensief samen met zijn oom.

  Erwin van den Eijnden is in 2014 begonnen als akkerbouwer. Hij werkt intensief samen met zijn oom.

 • De loods van Van den Eijnden, op het erf van zijn ouders.

  De loods van Van den Eijnden, op het erf van zijn ouders.

 • Van den Eijnden bekijkt de groei van de uien op het perceel in Halsteren. Ze zijn half mei al flink aan het bollen.

  Van den Eijnden bekijkt de groei van de uien op het perceel in Halsteren. Ze zijn half mei al flink aan het bollen.

Fulltime boer

Hoewel het thuis niet werd gemotiveerd om boer te worden, omdat het pittig is om het hoofd boven water te houden, kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Als Van den Eijnden in 2007 een restant pootgoed van zijn oom krijgt, goed voor een hectare, gaat het roer om. “Ik vond een hectare om aardappelen te telen en in 2014 ben ik gestopt met mijn baan, om het boeren een echte kans te geven. Dus sinds 1 juli 2014 ben ik fulltime boer. Ik huur en pacht grond en werk intensief samen met mijn oom. We werken eigenlijk als één bedrijf en delen de kosten en baten evenredig.”

Huren en pachten

Dat huren en pachten leidt er wel toe dat je de grond niet zo kent als wanneer het je eigen grond is. Plekken middenin het uienperceel aan de rand van Halsteren kan Van den Eijnden dan ook niet verklaren. “Misschien een aaltje? Nee, ik zou het echt niet weten. De stuifschade zit aan de andere kant.”

Een enorme stort- of hagelbui valt niet direct op alle gewassen. Zo hebben we onze eigen brede weersverzekering

De grond is zeer bont in deze regio; van zand tot klei, van 20 tot 60% afslibbaar. “Van alles wat, houdt het spannend. Je kunt daarop sturen in je bouwplan. Ik zie het als manier van risicospreiding. Dat geldt ook voor de spreiding van de percelen. Doordat ik huur en pacht, zitten de verste percelen wel 20 kilometer uit elkaar. Dat is logistiek niet handig, even een rondje spuiten zit er niet in. Maar wat betreft het weerrisico is dit dan wel weer gunstig. Een enorme stort- of hagelbui valt niet direct op alle gewassen. Zo hebben we onze eigen brede weersverzekering.”

Lees verder onder de foto‘s


 • Een vergelijking van de verschillende plantmomenten van de uien. "Ik zie wel verschil, maar misschien omdat ik het wil zien. De oogst is het moment van de waarheid."

  Een vergelijking van de verschillende plantmomenten van de uien. "Ik zie wel verschil, maar misschien omdat ik het wil zien. De oogst is het moment van de waarheid."

 • Beregenen is noodzakelijk om de gewassen aan de groei te houden dit droge seizoen. De haspel kwam al meerdere keren in actie.

  Beregenen is noodzakelijk om de gewassen aan de groei te houden dit droge seizoen. De haspel kwam al meerdere keren in actie.

Strokenteelt

Bijzonder is het strokenteeltproject, van onder meer Cosun en CZAV, waaraan de heren meedoen. Op 12 hectare staan 10 verschillende gewassen op stroken van 6 meter. “Dat is een artikel op zich”, grinnikt Van den Eijnden, die met zijn gezin in het centrum van Halsteren woont. Op termijn, als de tijd daarvoor rijp is, zou hij graag het mooie huis naast zijn loods betrekken. “Mijn ouders vinden het nu heel mooi dat ik boer ben geworden. Het is geen vetpot, een duur bestaan zelfs. De grondprijzen zijn hoog, dus de huur ook. Ik doe het graag, dat scheelt. Ik hoop dat ik het nog 30 jaar mag doen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.