Akkerbouw

Achtergrond

Agrifirm betaalt € 33,10 voor uien in korte-opslagpool

In de uienpool met korte opslag heeft Agrifirm een prijs van € 33,10 per 100 kilo gerealiseerd.

Een groot verschil met de prijs van een jaar geleden; het eerste seizoen van deze poolvorm resulteerde door overaanbod in een schamele € 7,40.

Uienschaarste

Uienpools realiseren dit seizoen recordprijzen, zo ook Agrifirm. De uienschaarste door het schrale zomerweer legt uienbezitters geen windeieren. In de vrije handel kunnen mooie partijen wel € 50 of € 60 opbrengen dit seizoen. De pool is een gemiddelde over een langere periode en komt daardoor lager uit, maar is nog altijd op een riant en recordbrekend niveau.

Korte bewaarpool

Deze korte bewaarpool valt met een looptijd van oktober tot half januari tussen de af land en lange bewaarpool in. “Het was een spannende markt met prijzen die tot en met december opliepen, maar in januari stabiliseerden”, meldt Agrifirm. “Met een goede spreiding in de verkoop heeft de pool een keurige middenprijs gescoord. De kwaliteit van de uien was goed en de tarrapercentages lagen gemiddeld op een lage 4,5%.”

De pool is op verzoek van leden in het leven geroepen. “Telers ontvangen eerder geld en kunnen het voordeel van eigen opslag pakken”, motiveert de coöperatie.

Agrifirmleden ontvangen bovenop de poolprijs medio 2019 een ledenvoordeel van € 1 per ton, waarmee de poolprijs op € 33,20 komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.