Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Telers van start op lichtste en zwaarste gronden

Met het zaaien van uien en suikerbieten is akkerbouwseizoen 2016 deze week echt begonnen. Dankzij het zonnige weer en de wind drogen percelen mooi op.

Akkerbouwers zijn gestart op de lichtste en zwaarste gronden. Volgende week is alles daartussen aan de beurt. "De weersverwachtingen zijn goed, dus telers hebben geen haast", zegt Robbert Boon, commerciële promotor bij uienzaadbedrijf De Groot en Slot, vanuit het Zuidwesten. "Veel akkerbouwers wachten liever nog een paar dagen, zodat de grond er onderin ook aan toe is." Dat is verstandig, vindt Boon, want er zijn plekken waar het nog niet overhoudt. "Bovenop lijkt het goed, de grond valt dankzij de lichte nachtvorsten mooi. Maar als het onderin niet goed is, kun je de structuur kapot rijden."

Seizoen iets later begonnen

Het seizoen is iets later dan normaal. De plantuien zijn zeker een week vertraagd, zegt Boon. Zijn collega Jaap Jonker ziet dat Noordelijke telers hun zware klei ook inzaaien. Door langer te wachten zullen de omstandigheden eerder verslechteren dan verbeteren. Als de grond te hard opdroogt, wordt het lastig om een goed zaaibed te maken. "Door de koude nachten doet het zaad voorlopig nog niet veel", merkt Jonker op.

Eerste suikerbieten op kleigrond gezaaid

Op kleigronden in het Zuidwesten zijn de eerste suikerbieten gezaaid, meldt Suiker Unie. De agrarische dienst beoordeelt dat het zaaibed er op de gezaaide percelen goed uitziet. De komende dagen worden meer bieten gezaaid. Op veel percelen, zeker in het Noorden, is het echter nog te nat. Suiker Unie roept telers op om te anticiperen op eventuele muizenschade.

Eén reactie

  • pinkeltje

    Net nog even gekeken op een perceel zware klei. Bovenop een laagje hele mooie kruimels, schop je de kop van een ploegsnede omver dan is het klieder. Nog effe afblijven. Maar op zich natuurlijk prachtig weer en als het nog een beetje droogt dan komt het vast wel goed.

Of registreer je om te kunnen reageren.