Akkerbouw

Achtergrond 2690 x bekeken

Huidige marge in de peenhandel is voldoende

De peenhandel doet het goed na een wat minder jaar. Peenspoelerij Wentink kan vooruit met de marges van dit moment. Een impressie.

In de Noordoostpolder, in Luttelgeest, runt de familie Wentink de peenspoelerij Wentink Groenten. Samen met zijn twee broers, neef en drie fulltime medewerkers verwerkt Jos Wentink zo'n 15 duizend ton peen per jaar. Op het erf heeft Wentink ruimte om 4.600 kisten op te slaan.

Tot eind jaren zeventig molken de Wentinks 85 melkkoeien op het bedrijf van 24 hectare grond. Investeren in mestopslag zag de familie niet zitten. Het bedrijf heeft vervolgens de omschakeling naar de akkerbouw gemaakt. Vanaf 1981 werd ook peen in eigen beheer geteeld. Destijds werd er zo'n 5 hectare voor onderdekteelt verbouwd. Vijf jaren later besloot de familie om te stoppen met de onderdekteelt en in de herfst zelf te gaan rooien om bewaarpeen op te slaan in kisten in gehuurde koelopslag. Eigen peen telen doet Wentink vanaf het zware seizoen 2003-2004 niet meer. De sector maakte dat jaar grote verliezen, doordat de verkoopprijzen van de gespoelde peen zwaar tegenvielen. De inkoopprijs bleek achteraf voor dat seizoen veel te hoog.

Voldoende marge

De prijzen in de peenhandel zijn goed dit seizoen. De huidige inkoopprijs van peen is redelijk hoog en ligt tussen €22 tot €24 per 100 kilo, geeft Jos Wentink van Wentink Groenten aan. Op het moment is het rustig in de handel, maar dat is normaal rond deze tijd van het jaar. Hoewel door weersextremen bij de groei er dit seizoen 10 tot 15% minder kisten peen per hectare zijn gekomen, valt de netto-opbrengst niet tegen. "De kwaliteit van de peen is redelijk goed, met uitzonderingen daargelaten, worden er best redelijke kilo's per kist gespoeld. De marge is tot op heden voldoende, maar het seizoen is nog lang."

De kwaliteit van de peen is redelijk goed.
De kwaliteit van de peen is redelijk goed.

Tegenwoordig wordt er, mede door de automatiseringsslag, op drukke dagen 100 ton peen per dag verwerkt. Vroeger stapelden ze met 12,5 en 20 kilo kratten peen van het land naar de verwerking. De kisten van gemiddeld 650 kilo per kist worden met heftrucks over het bedrijf vervoerd. Het familiebedrijf richt zich enkel op inkoop en verkoop van bewaarpeen. De werkvoorraad is variabel en gedurende het seizoen wordt er besloten of er wel of geen peen aan de voorraad wordt toegevoegd. Op het erf heeft Wentink ruimte om 4.600 kisten op te slaan. De peen die dan wordt bijgekocht staat veelal bij derden in de koeling. De bewaarpeen zit, afhankelijk van het seizoen, tot eind juni in de schuur. De seizoensplanning verloopt zo dat de laatste week van juli vaak de nieuwe oogst alweer om de hoek komt kijken.

Rustige peenmarkt

Momenteel komt de vraag naar peen voornamelijk uit Duitsland en iets uit Polen, doordat de opbrengsten daar tegenvallen. Deze landen blijven wel aan de markt trekken, schat Wentink in. Al gaat de afzet van het bedrijf in Luttelgeest voornamelijk naar het buitenland via de vrije handel. De schoongespoelde peen wordt uitgevoerd via exporteurs naar landen in heel Europa, Afrika en Israël. Met name verre bestemmingen vragen om peen. De boycot van Rusland op Turkse producten geeft ook wat druk op de markt.

De netto-opbrengst valt niet tegen dit seizoen, waardoor er redelijke kilo's per kist worden gespoeld.
De netto-opbrengst valt niet tegen dit seizoen, waardoor er redelijke kilo's per kist worden gespoeld.

Meer stemming

Senegal heeft sinds 1 januari 2016 de focus op de eigen oogst, waardoor de export ophoudt. Over een paar maanden, als de eigen oogst klaar is, komt het land wel weer aan de markt. Er zijn veel factoren bepalend voor wanneer de markt meer gaat lopen, waaronder de afzet van de nieuwe Spaanse peen. Vanaf eind maart kunnen die op de markt komen, wat het aanbod weer wat kan verhogen. Terwijl bij krapte later in het seizoen de nieuwe peen duurder wordt, waardoor de oude peenprijs makkelijker op niveau kan blijven. De handel blijft redelijk rustig tot na de beurs Fruit Logistica in Berlijn, die in de eerste week van februari plaatsvond. Op deze beurs worden de laatste voorraadmetingen bekend en meestal ook de zaken gedaan. De ervaring leert dat na deze beurs de markt een duidelijkere richting aanneemt.

Of registreer je om te kunnen reageren.