1932: Wie zijn vrouw liefheeft, houdt haar bij huis BoerenlevenAchtergrond

1932: ‘Wie zijn vrouw liefheeft, houdt haar bij huis’

In de jaren dertig van de vorige eeuw ontstonden boerinnenbonden. Dat vonden de mannen eerst maar niets.

Dit is een heel oude foto, uit 1932 staat erop. Een boerin veegt het erf aan, niks bijzonders zou je zeggen. Maar het waren roerige jaren, ook voor boerinnen. Of misschien wel juist voor boerinnen.

Foto: Misset

Foto: Misset

Crisis

De grote crisis, die in Amerika begonnen was als gevolg van enorme overproductie, bereikte ook Nederland. Lage prijzen waren het gevolg, boereninkomens halveerden. In die sfeer moesten boerinnen zien het gezin draaiende te houden. En niet alleen dat, ze hadden er een flink takenpakket op het bedrijf bij.

Boerinnenbonden

Een goede boerin was de rots van menig boer, al werd dat zelden hardop gezegd. Het stond echter wel met een omweg in een krant in 1930. In dat jaar wilden boerinnen zich verenigen tot boerinnenbonden. Ze wilden meer kennis vergaren, het liefst in groepsverband. Mannen waren echter bang dat de uithuizigheid ze op rare ideeën zou brengen zodat hun taken thuis zouden versloffen. ‘Wie zijn vrouw liefheeft, houdt haar bij huis’, zo stond het in de krant.

Nederlandse Bond van Boerinnen en andere Plattelandsvrouwen

Maar de boerinnenbond kwam er in 1930 toch. Het werd de Nederlandse Bond van Boerinnen en andere Plattelandsvrouwen. Het doel was om belangen van boerinnen en andere plattelandsvrouwen te behartigen onder meer door het geven van landbouwhuishoudcursussen.

Maandelijks organiseerden de afdelingen bijeenkomsten. De onderwerpen waren steevast nuttig, het ging bijvoorbeeld over wecken en inmaken, kennis van humane ziekten en het belang van goede hygiëne.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin