Let bij de keuze van het grasmengsel op het doel en de omstandigheden van het perceel waar ingezaaid moet worden. RundveeNieuws

7 nieuwe rassen Engels raaigras op Rassenlijst

Bij de laat doorschietende tetra’s brengt Barenbrug het ras Barpondus en DSV Zaden het ras Beau.

De Rassenlijst 2022 kent 7 nieuwe rassen Engels raaigras. Bij de laat doorschietende tetra’s brengt Barenbrug het ras Barpondus en DSV Zaden het ras Beau. Ze kennen bovengemiddelde opbrengsten, vooral in de eerste snede.

In de middentijds doorschietende groep voegt Barenbrug twee diploïde rassen toe: Bacrement en Barround, beide met een zeer goede kroonroestresistentie en opbrengst. Bij de tetra’s in dezelfde groep ziet Barenbrug Barnova toegevoegd en DLF het ras Melville. Barnova kenmerkt zich door 113 als verhoudingsgetal voor opbrengst eerste snede. Melville heeft met 105 juist voor de tweede snede een hoge opbrengst.

Limagrain ziet het vroeg doorschietende Raccoon (diploid) in de Rassenlijst verschijnen. Ook dit ras kent hoge drogestofopbrengst en hoge resistentie tegen kroonroest.

Altijd in mengsels

In Nederland worden grassen nagenoeg altijd in mengsels geteeld. Bij herinzaai is het belangrijk om te kijken naar de samenstelling van het mengsel. Als kroonroest een wederkerend probleem is, zorg er dan ook voor dat álle rassen in het te gebruiken mengsel daar goed op scoren. In droogtegevoelige gebieden kan het zinvol zijn op zich vooral te richten op opbrengst eerste en tweede snede. Veelal spelen grote vochttekorten dan nog niet. Dat geeft meer zekerheid over de gewenste grasopbrengst van het bedrijf. Beoordeel daarom een nieuw grasras nooit alleen, maar zie het in de context van het mengsel en het doel en de omstandigheden van het perceel waarin gezaaid wordt.

Beheer
WP Admin