Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

$400 miljard nodig voor verbetering Afrikaanse landbouw

Voor verbetering van de landbouw in Afrika is $400 miljard (€360 miljard) nodig in de komende 10 jaar. Dat geld is dan bestemd voor verbeteringen in alle aspecten van voedselproductie, verwerking, marketing en transport. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een rapport van ‘the Alliance for a Green Revolution in Africa’ (AGRA).

Als gevolg van het natuurverschijnsel El Niño zijn gewassen getroffen door onder meer droogte van Zuid-Afrika tot Ethiopië, aan de oostelijke zijde van het continent. Landen vechten nu soms letterlijk om voedsel, ook al zijn er vorderingen gemaakt met verbetering van de opbrengsten en productiviteit. Malawi in zuidoostelijk Afrika heeft de noodtoestand uitgeroepen en er dreigt een hongersnood voor 50 miljoen mensen, zo maakte de Verenigde Naties (VN) eerder dit jaar bekend. Problemen met transport, toegang tot energie, irrigatiewater en opslag werken negatief op de voedselproductie, aldus de VN.

Groot handelstekort

Volgens AGRA-president Agnes Kalibata bedraagt het handelstekort voor voedsel nu $35 miljard. Dat kan zonder maatregelen oplopen naar $110 miljard. ‘Leiderschap is nodig om positieve ontwikkelingen in gang te houden en boeren in staat te stellen om te schakelen van overlevingslandbouw naar winstgevende bedrijfsvoering’, aldus Kalibata.

AGRA is opgericht in 2006. Het is een samenwerking van de Rockefeller Foundation en de Bill & Melinda Gates Foundation.

Beheer
WP Admin