Partner
Foto: Corteva Agriscience RundveePartner

4 tips om broei in de maiskuil te voorkomen en rendement te optimaliseren

In dit artikel vertellen we over het inkuilen van (verdroogde) mais en het voorkomen van broei in de maiskuil. Ook leggen we uit hoe u optimaal rendement uit uw eigen ruwvoer haalt door het zetmeel in de maiskuil maximaal te behouden.

De aanhoudende droogte zorgde voor een erg wisselend beeld van de maisoogst dit seizoen. Op lichtere percelen staat helaas veel verdroogde mais, terwijl de mais er op zwaardere gronden goed bijstaat. Wie nu moet oogsten of nog verdroogde mais heeft staan, zal proberen tijdens het inkuilen toekomstige broei te voorkomen. Verdroogde mais is immers extra broeigevoelig.

Broei in de maiskuil door te veel lucht

Verdroogde mais bevat namelijk meer lucht, met meer kans op broei in de maiskuil.
Verdroogde mais bevat namelijk meer lucht, met meer kans op broei in de maiskuil.

Broei heeft altijd lucht nodig om te ontstaan, en gedijt dus goed in een kuil met minder goede verdichting. Door de grote hoeveelheden verdroogde mais waar veehouders mee te maken hebben, zit er in veel maiskuilen te veel lucht. Verdroogde mais bevat namelijk meer lucht en is daardoor moeilijker aan te rijden.

Daarnaast blijven er bij verdroogde mais meer suikers opgehoopt achter in het blad en de stengel. Deze suikers zijn een extra aanjager voor de broei, waardoor deze suikers worden omgezet naar koolstofdioxide, water en warmte, het voer gaat rotten en stinken. In combinatie met te weinig verdichting en dus te veel zuurstof in de kuil neemt de kans op broei alleen maar toe.

Broei in de maiskuil actief bestrijden

Juist in deze tijden met hoge (kracht)voerprijzen, zou u zeer zuinig moeten zijn op het kostbare ruwvoer. Door broei te voorkomen, zorgt u ervoor dat het voer zijn voedingswaarde en smakelijkheid behoudt, en de DS-opname van de koe op peil blijft.

4 tips om het rendement van de (verdroogde) mais te optimaliseren:

1. Haksel verdroogde mais kort

Fijner hakselen zorgt voor een betere verdichting. Haksel daarom verdroogde mais kort, bij voorkeur 4-6 mm.

2. Behoud voederwaarde en zetmeel

Slechts 25-30% van de veehouders past inkuilmiddelen toe, terwijl de voordelen groot zijn. Helemaal bij verdroogde mais, maar ook wanneer de mais in gezonde staat is. Onafhankelijk onderzoek door adviesorganisatie Groeikracht (2019-2020) toont aan dat zetmeel en voederwaarde maximaal behouden blijft door de toepassing van Pioneer 11A44.

Foto: 4

In onbehandelde balen nam de hoeveelheid zetmeel tijdens de bewaring af met bijna 10%, terwijl er in behandelde balen met Pioneer 11A44 géén enkel zetmeelverlies optrad. Dat wil zeggen dat u zonder behandeling per 10 hectare mais 1 hectare mais extra moet aankopen om dezelfde hoeveelheid zetmeel te behouden. Of per ha snijmais 1 ton maismeel aankopen om het zetmeelverlies bij onbehandelde mais (600 kg) te compenseren. Een besparing van circa € 350,- per hectare die al snel een rendement van € 250,- per hectare oplevert (inkuilmiddel kost ca. € 100 per ha).

Bekijk hieronder de video van collega Oscar Koppelman over de maiskuil die behandeld is met Pioneer 11A44.

3. Zorg voor goed inkuilmanagement

Zorg voor een zo goed mogelijke verdichting, pas een (dik) gronddek toe, probeer een ruime voersnelheid (liefst meer dan 1,5 meter per week) aan te houden en werk tijdens het uitkuilen met een glad snijvlak. Het hoogste rendement behaalt u door goed inkuilmanagement te combineren met het juiste inkuilmiddel.

Meer weten over het voorkomen van broei in uw maiskuil en het behouden van zetmeel in de maiskuil ? Download dan gratis onze brochure Maisoogst 2022.

4. Gebruik broeiremmer

Door een broeiremmer toe te voegen tijdens het hakselen van de mais gaat u broei in de maiskuil actief en efficiënt te lijf. We raden hiervoor Pioneer inkuilmiddel 11A44 aan. Dit inkuilmiddel maakt per ton ruwvoer 5 tot 8 liter azijnzuur en propionzuur aan. Daarbij is het een enkelvoudige broeiremmer; de activiteit is volledig gericht op het voorkomen van broei.

Heeft u vragen over inkuilmiddelen in mais?
Neem contact op met:
Arjan Geerets (adviseur Pioneer)
benelux@corteva.com

Beheer
WP Admin