Pieter en Karina Franken bouwden nieuw na een stalbrand. PluimveeFoto

3,5 jaar na stalbrand weer kippen houden

Pieter en Karina Franken in Swifterbant (Fl.) gaan na bijna 3,5 jaar eindelijk weer kippen houden, nadat hun stal op 16 augustus 2017 in vlammen opging. Ze investeerden in brandwerende maatregelen.

Donderdag 1 april wordt bij Pieter en Karina Franken een webinar georganiseerd over bouwen aan een toekomstbestendige legpluimveehouderij. Meld je aan voor het webinar.

 • Pieter en Karina Franken hebben in Swifterbant een melkvee- en leghennenbedrijf. Ze houden 200 melk- en kalfkoeien en 100 stuks jongvee op 83 hectare. Vanaf 9 april gaan ze 48.000 vrije-uitloopkippen houden. Foto’s: Koos Groenewold.

  Pieter en Karina Franken hebben in Swifterbant een melkvee- en leghennenbedrijf. Ze houden 200 melk- en kalfkoeien en 100 stuks jongvee op 83 hectare. Vanaf 9 april gaan ze 48.000 vrije-uitloopkippen houden. Foto’s: Koos Groenewold.

 • De ondernemers werden de afgelopen jaren meerdere keren door rampspoed getroffen. Vogelgriep (2003 en 2014), de fipronil-crisis én een stalbrand (beide in 2017) kregen hen er niet onder. Na een bestemmingsplanwijziging en vertraging door de stikstofcrisis nemen ze 3,5 jaar na de stalbrand twee nieuwe stallen in gebruik.

  De ondernemers werden de afgelopen jaren meerdere keren door rampspoed getroffen. Vogelgriep (2003 en 2014), de fipronil-crisis én een stalbrand (beide in 2017) kregen hen er niet onder. Na een bestemmingsplanwijziging en vertraging door de stikstofcrisis nemen ze 3,5 jaar na de stalbrand twee nieuwe stallen in gebruik.

 • Het bouwblok werd verruimd van 2,5 naar 3,5 hectare. Dat maakte het mogelijk om de etagestal te vervangen voor twee identieke stallen. “Met het oog op brandveiligheid hebben we liever twee naastgelegen stallen”, vertelt Pieter Franken. Het bestemmingsplan maakte dit eerder niet mogelijk.

  Het bouwblok werd verruimd van 2,5 naar 3,5 hectare. Dat maakte het mogelijk om de etagestal te vervangen voor twee identieke stallen. “Met het oog op brandveiligheid hebben we liever twee naastgelegen stallen”, vertelt Pieter Franken. Het bestemmingsplan maakte dit eerder niet mogelijk.

 • Beide stallen beschikken over een wintergarten. “We hebben de overdekte uitloop niet meegerekend in het staloppervlak van onze dieren”, vertelt Franken.

  Beide stallen beschikken over een wintergarten. “We hebben de overdekte uitloop niet meegerekend in het staloppervlak van onze dieren”, vertelt Franken.

 • De stallen zijn ingericht met een volièresysteem van Vencomatic. Pieter en Karina Franken zijn blij dat er na de brand in 2017 straks eindelijk weer kippen zijn op het bedrijf. “Gelukkig hebben we ook een melkveetak”, vertelt Franken.

  De stallen zijn ingericht met een volièresysteem van Vencomatic. Pieter en Karina Franken zijn blij dat er na de brand in 2017 straks eindelijk weer kippen zijn op het bedrijf. “Gelukkig hebben we ook een melkveetak”, vertelt Franken.

 • Het volièresysteem is uitgerust met het zogenoemde Q-Perch, een systeem tegen vogelmijt. Ter hoogte van de legnesten zijn de zitstokken aan de onderzijde uitgerust met stroomdraadjes, die onder lage spanning staan. “Bloedluis is een probleem. Ik verwacht dat we het met Q-Perch beheersbaar kunnen houden”, aldus Franken.

  Het volièresysteem is uitgerust met het zogenoemde Q-Perch, een systeem tegen vogelmijt. Ter hoogte van de legnesten zijn de zitstokken aan de onderzijde uitgerust met stroomdraadjes, die onder lage spanning staan. “Bloedluis is een probleem. Ik verwacht dat we het met Q-Perch beheersbaar kunnen houden”, aldus Franken.

 • Het Bridolay-voergootsysteem is van rvs. Franken investeerde daartoe € 1,10 per kip extra. “Voor het voeren van vochtige voeders is rvs ondanks de fikse meerprijs een must”, zo stelt Franken, die vooreerst nog geen vochtige producten gaat bijvoeren. “Maar ik verwacht dat het in de toekomst wel gaat komen.”

  Het Bridolay-voergootsysteem is van rvs. Franken investeerde daartoe € 1,10 per kip extra. “Voor het voeren van vochtige voeders is rvs ondanks de fikse meerprijs een must”, zo stelt Franken, die vooreerst nog geen vochtige producten gaat bijvoeren. “Maar ik verwacht dat het in de toekomst wel gaat komen.”

 • Het eierlokaal is ingericht met een Mopack 100-sorteermachine en een Kletec-stapelaar.

  Het eierlokaal is ingericht met een Mopack 100-sorteermachine en een Kletec-stapelaar.

 • De eieren van de linker stal gaan via een ondergrondse tunnel naar het eierlokaal. Op de staldaken van de kippen- en koeienstallen liggen 2.300 zonnepanelen, goed voor 0,65 megawatt.

  De eieren van de linker stal gaan via een ondergrondse tunnel naar het eierlokaal. Op de staldaken van de kippen- en koeienstallen liggen 2.300 zonnepanelen, goed voor 0,65 megawatt.

 • In de tunnel is veel aandacht voor brandveiligheid, om te voorkomen dat een eventuele brand via de eierband van de ene naar de andere stal kan overslaan. De tunnel is voorzien van een branddeur. De eierband gaat door een brandwerende wand. Boven de eierband is een sprinkler aangelegd.

  In de tunnel is veel aandacht voor brandveiligheid, om te voorkomen dat een eventuele brand via de eierband van de ene naar de andere stal kan overslaan. De tunnel is voorzien van een branddeur. De eierband gaat door een brandwerende wand. Boven de eierband is een sprinkler aangelegd.

 • Met het oog op brandveiligheid hangen de omvormers niet direct tegen de stal aan. Franken liet een extra betonnen wandje plaatsen.

  Met het oog op brandveiligheid hangen de omvormers niet direct tegen de stal aan. Franken liet een extra betonnen wandje plaatsen.

 • Pieter en Karina Franken lieten hun verzekeraar meekijken naar de mogelijkheden op het gebied van brandveiligheid. “Niet alleen om advies in te winnen maar ook om zeker te weten dat we aan alle eisen voldoen”, zegt Franken.

  Pieter en Karina Franken lieten hun verzekeraar meekijken naar de mogelijkheden op het gebied van brandveiligheid. “Niet alleen om advies in te winnen maar ook om zeker te weten dat we aan alle eisen voldoen”, zegt Franken.

 • De stallen zijn aangesloten op een mestloods. Om te voorkomen dat een eventuele brand overslaat van de mestloods naar de stallen zijn bij de in- en uitgangen van de mestbanden brandwerende materialen gebruikt en sprinklers geplaatst.

  De stallen zijn aangesloten op een mestloods. Om te voorkomen dat een eventuele brand overslaat van de mestloods naar de stallen zijn bij de in- en uitgangen van de mestbanden brandwerende materialen gebruikt en sprinklers geplaatst.

 • 3,5 jaar na stalbrand weer kippen houden

 • De mestloods heeft een opslagcapaciteit van 4 maanden, zo verwacht Pieter Franken. Hij gaat werken met een droogsysteem van Salomons.

  De mestloods heeft een opslagcapaciteit van 4 maanden, zo verwacht Pieter Franken. Hij gaat werken met een droogsysteem van Salomons.

 • Er wordt nog druk gewerkt aan de afrastering van de uitloop. In verband met het hoge dreigingsniveau van vogelgriep geldt sinds 23 oktober een ophokplicht.

  Er wordt nog druk gewerkt aan de afrastering van de uitloop. In verband met het hoge dreigingsniveau van vogelgriep geldt sinds 23 oktober een ophokplicht.

 • Kippen hebben schaduwplekken nodig. In de uitloop van Pieter en Karina Franken worden daarom meer dan 2.000 bomen geplant. De ondernemers konden via meerbomen.nu veel zaailingen krijgen en profiteerden daarnaast van een provinciale subsidieregeling.

  Kippen hebben schaduwplekken nodig. In de uitloop van Pieter en Karina Franken worden daarom meer dan 2.000 bomen geplant. De ondernemers konden via meerbomen.nu veel zaailingen krijgen en profiteerden daarnaast van een provinciale subsidieregeling.

 • De pluimveehouders hebben een uitloop van 20 hectare. Ze willen in de uitloop straks ook pinken en droge koeien laten lopen.

  De pluimveehouders hebben een uitloop van 20 hectare. Ze willen in de uitloop straks ook pinken en droge koeien laten lopen.

 • Het planten van bomen gaat nog wel even door op het bedrijf. Pieter en Karina Franken kunnen daarbij rekenen op de hulp van familie.

  Het planten van bomen gaat nog wel even door op het bedrijf. Pieter en Karina Franken kunnen daarbij rekenen op de hulp van familie.

 • Een fysieke open dag is vanwege corona en de dreiging van vogelgriep niet mogelijk. Aanstaande donderdag 1 april wordt om 14.00 uur een webinar bij Pieter en Karina Franken georganiseerd: Bouwen aan toekomstbestendige legpluimveehouderij.

  Een fysieke open dag is vanwege corona en de dreiging van vogelgriep niet mogelijk. Aanstaande donderdag 1 april wordt om 14.00 uur een webinar bij Pieter en Karina Franken georganiseerd: Bouwen aan toekomstbestendige legpluimveehouderij.

Beheer
WP Admin