Foto: Landgoed Cortils AlgemeenOpinie

2,5 jaar na ‘Boerderij zoekt boer’

Een groep enthousiaste pioniers zijn op 10 hectare begonnen met het verbouwen van biologische groenten. Doel: 30 hectare agro-forestry.

Ruim 2,5 jaar na de blog ‘Boerderij zoekt boer’ pak ik de pen weer op. Niet dat die pen in die 2,5 jaar niets heeft geschreven, integendeel zelfs. Onlangs is eindelijk mijn boek gepubliceerd over mijn belevenissen op een melkveebedrijf aan de Noorse kust. Daarover meer in een volgende blog.

Wat te doen met 45 ha?

Hoe zat het ook alweer met het landgoed in Wallonië waar ik woon en werk? Eind 2014 zijn alle landerijen (45 hectare) vrij van pacht geworden. Wat gaan we daar mee doen, was toen de grote vraag. Velen hebben gereageerd op mijn blog ‘Boerderij zoekt boer’. Meestal echtparen die in Nederland al de nodige ervaring hadden opgedaan in de (biologische) landbouw en toe waren aan een nieuwe uitdaging. Dat is op landgoed Cortils met de eeuwenoude carré-boerderij en 16 omliggende hectares onder monumentenzorg niet eenvoudig.

Compagnons de la Terre

Na een lang traject van kennismaken en onderhandelingen is uiteindelijk een convenant ondertekend met Compagnons de la Terre uit Luik. Begonnen met anderhalve hectare in de buurt van Luik, konden zij daar geen kant meer op. Zeker niet met de visie om heel Luik van biologische groenten, zuivel, vlees en brood te voorzien. Wow, wat een fantastisch doel! Ruim 50 landeigenaren gingen in gesprek. Uiteindelijk is Domaine des Cortils overgebleven. Januari 2016 is een enthousiaste groep begonnen met het verbouwen van groenten op 10 hectare. Uitbreiding met de aanplant van 350 bomen (agro-forestry), en het houden van loopeenden, kippen en varkens staan voor de komende maanden gepland.

De Grote Prijs voor Toekomstige Generaties

We zijn nog geen jaar verder en het is ongelooflijk wat ze al hebben bereikt. Momenteel zijn er 300 families die via het groenteabonnement, markten en winkels in Luik en via ‘het zelf plukken’ op Cortils, van groenten worden voorzien. En horen ze bij de 12 finalisten die meedingen om ‘De Grote Prijs voor Toekomstige Generaties’ die sinds 2007 jaarlijks in België wordt georganiseerd. Alle finalisten zijn bezig met het integreren van duurzame initiatieven in de praktijk. De uitslag is 16 november. Zie hieronder het promofilmpje van Compagnons de la Terre.


Beheer
WP Admin