Foto: Frank Uijlenbroek BoerenlevenAchtergrond

2000: advertentie veroorzaakte opschudding

Van vlees eten zou je intelligenter worden, aldus een spraakmakende advertentie van het Voorlichtingsbureau Vlees in 2000.

Het Voorlichtingsbureau Vlees hield er 20 jaar geleden behoorlijk spraakmakende advertentiestrategieën op na. Zo spraakmakend, dat het bureau meer dan eens werd teruggefloten door de reclamecodecommissie (RCC) wegens misleiding.

‘Domkop’

Op 29 juli 2000, vandaag 20 jaar geleden, verscheen in de Telegraaf een paginagrote advertentie met de foto van een tienermeisje. Erboven stond in dikke letters ‘Domkop.’ Het meisje zou slimmer worden als ze maar rood vlees zou eten, zo was de strekking.

Dat schoot de Alternatieve Konsumentenbond (AKB) in het verkeerde keelgat. Zij diende een klacht in bij de RCC en kreeg gelijk: het Voorlichtingsbureau kon niet hard maken dat er een verband bestond tussen het eten van vlees en intelligentie.

Haastje-repje-advertentie

Het was dan ook een haastje-repje advertentie geweest op basis van een artikel in diezelfde krant. Meisjes zouden slimmer zouden worden door het eten van rood vlees. De informatie was afkomstig uit een oude literatuurstudie die overigens helemaal niet ging over vlees, maar over ijzertekorten bij jonge meisjes. Vermoedelijk had de journalist het verhaal zelf aangevuld met rood vlees, omdat hierin een vorm van ijzer voorkomt die goed opneembaar is door het lichaam maar wetenschappelijke onderbouwing ontbrak.

Niet eerste misleidende advertentie

Twee weken eerder was ook al een advertentie als misleidend beoordeeld. Het bureau adverteerde in het blad Wij Jonge Ouders met de foto van een baby waar in grote letters boven stond: Ha, slappeling. Dit was eveneens misleidend omdat kinderen in de babyleeftijd nog helemaal geen vlees eten, laat staan dat ze daardoor een ijzertekort op zouden lopen.

Voorlichtingsbureau Vlees in 2005 opgeheven

Het bureau werd in 2005 opgeheven, de verklaring was dat de vleessector geen ondersteuning meer nodig had. Taken werden deels ondergebracht bij het productschap Vlees dat inmiddels ook niet meer bestaat.

Beheer
WP Admin