Op de foto is te zien dat er plastic werd gebruikt bij het inkuilen. Nu kijkt niemand daar meer van op, maar het was toen niet vreemd om het zonder te doen. Er waren heel wat boeren die een laag grond direct op het voer schepten om de lucht eruit te drukken. De bovenste laag werd daardoor onbruikbaar als veevoer maar dat hoorde erbij. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1969: Maiskuil met een dikke winterjas van stro

Het was knap koud in februari 1969. Een laag stro en stengels moesten de maiskuil vorstvrij houden.

Deze foto is gemaakt in de winter van 1969. Er is een maiskuil te zien die is afgedekt met plastic. Daarbovenop ligt een laagje grond en daarop een dikke laag van stro en grove stengels. Die was niet bedoeld als extra gewicht om de zuurstof uit de kuil te drukken. Het strooisel was bedoeld om het wintervoer vrij van vorst te houden. Dat zal niet helemaal gelukt zijn. De temperatuur daalde in februari 1969 ’s nachts tot 16 graden onder nul. Ook overdag kwam het nauwelijks boven nul.

Werken met kuilvoerschop

Om de mais los te snijden, gebruikte men een kuilvoerschop. Dat was een hartvormige spade met een puntig uiteinde en een dwarsstang waar je je voet op kon zetten. Dat was sowieso een zwaar werkje. Dat sommige stukken kuil bevroren waren, maakte het niet makkelijker. Voordeel van die ijsdagen was dat het rond de kuil eens niet zo’n natte drek was. Kuilen werden destijds niet op een betonvloer gemaakt, maar gewoon op de blote ondergrond. Soms legde men eerst wat takken neer bij wijze van rooster, maar vaak ook niet.

De perssappen die uit de kuil lekten, zorgden voor een drabbige omgeving waarin de kruiwagen lastig voort te duwen was. Trekkerbanden maakten de smurrie vaak alleen nog maar erger. De bevroren ondergrond werkte in die zin een stuk schoner. Tot de dooi inviel. Dan was het plankje voor de kruiwagen weer bittere noodzaak, omdat het wiel anders amper door de zompige ondergrond te duwen was.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Reacties

Beheer
WP Admin