Pas als al het blad eraf gevallen was, begon de rietteler met maaien. Dat was meestal in de late herfst en de winter. Als het flink gevroren had kon men tijdens het maaien op het ijs staan. Zo niet, dan stond de maaier tot zijn knieën in het water. De stengels werden tot grote bossen gebonden. Transport ging per boot. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1965: rietteelt was een interessante neventak voor boeren

De rietteelt was vroeger voor boeren een interessante neventak. Er stond zat en als dakbedekking was het zeer gewild.

Deze foto is uit 1965. Hij laat een staartje zien van de rietcultuur die destijds in natte delen van het land nog aanwezig was. Dakpannen waren duur en meer iets voor stedelingen, op het platteland gaf men de voorkeur aan riet dat stukken goedkoper was.

Behalve op daken bleek riet toepasbaar als dakbeschot en betengeling van muren en plafonds. Kooikers gebruikten riet om er schermen van te maken die ze rondom hun eendenkooien plaatsten.

Riet maaien en binden in de winter

Het maaien en binden was iets voor de winter als er op het land niet meer zoveel te doen was. Naarmate gebieden meer en meer drooggelegd werden, verdween de teelt. In andere streken dook ze juist weer op, bijvoorbeeld in gebieden waar turf gewonnen werd. Als de turf weg was, bleven veenplassen achter die na verloop van tijd veranderden in rietvelden. Inmiddels wordt nog op enkele plekken riet geteeld. Bekend zijn de Wieden en de Weerribben.

Riet uit het buitenland

Het meeste riet dat anno nu gebruikt wordt als dakbedekking, komt uit het buitenland. Relatief grote rietlanden zijn Oostenrijk, Polen, Estland, Roemenië en Oekraïne. Ook China levert veel riet. De kwaliteit daarvan is heel anders omdat de stengels hoger worden afgesneden waardoor ze dunner zijn dan de Nederlandse. Behalve buitenlands riet is ook kunstriet in opkomst.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin