De trekker op de foto is een Farmall. Die werden in 1965 al niet heel veel meer gebruikt. Bij het schroot stonden ze echter ook nog niet. Je kon er nog prima meer ploegen bijvoorbeeld. Dat het minder snel ging dan met de grotere trekkers, bleek geen nadeel. Het leverde vaak een betere ploegvoor op. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1965: Een mooie voor bij het ploegen was beslist geen makkie

Met de komst van steeds grotere trekkers en werktuigen, ging het gas er op. Dat bleek nadelig voor een mooie voor bij het ploegen.

Deze foto is gemaakt in het najaar van 1965. Een boer is bezig zijn land te ploegen. Een kleine trekker, een kleine ploeg, hij zal er een hele tijd mee bezig zijn geweest. Nu is het zo dat veel boeren helemaal geen hekel hadden aan ploegen. En dat hebben ze nog steeds niet. Het is juist rustgevend omdat haasten geen zin heeft. Het gaat er niet sneller van en dus voegen ze zich naar het tempo dat de trekker en de grond aangeven.

Langzaam ploegen niet nadelig

Dat het ploegen op de foto niet zo snel ging, was beslist geen nadeel. De oprukkende mechanisatie bracht veel goeds, maar nadelen waren er ook. Onderzoekers signaleerden bijvoorbeeld een verruiging van het werk. Toen boeren eenmaal een machine hadden, meenden ze dat het allemaal niks meer uitmaakte. Een zere rug kregen ze er niet meer van en goedgemutst trapten ze het gaspedaal in. Daarbij hadden ze niet in de gaten dat hun ploegvoren een beroerde kwaliteit hadden. De grond werd soms maar half gekeerd.

Nieuwe ristervorm

Intussen waren fabrikanten bezig een ristervorm te ontwikkelen waarbij een hoge rijsnelheid geen probleem vormde. Dat bleek nog niet zo simpel. Grondsoort, werkbreedte, nattigheid én het gedrag van de chauffeur, het speelde allemaal een rol. De ene keer was het ploegresultaat prachtig, het seizoen erna was het een en al hobbeldebobbel. Men krabde zich achter de oren hoe dat nou toch kon. De conclusies van onderzoek begin jaren zestig waren dan ook: er is meer onderzoek nodig.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Reacties

  1. Als je in de jaren 80 de flevopolder inreed zag je de akkerbouwers wekenlang hun kavel omploegen met een drieschaar en trekker met 100 pk. Tegenwoordig willen ze al klaar zijn voordat ze beginnen en ploegen ze met 6schaar en ruim 200 pk. Terwijl ze zoveel tijd hebben. Ploeg plus trekker is nu zeker vijf keer duurder, ook het dieselverbruik zal flink hoger zijn. Is dit vooruitgang?

Beheer
WP Admin