Tijdens de zomer was er vaak geen tijd om het gemaaide graan te dorsen. Daarom werd het opgeslagen voor later. Sommigen hadden daar speciale zaadschuren voor. Anderen kozen voor de goedkope manier, zij stapelden de graanschoven op het land op tot zaadbergen. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1964: Bergen vol graan klaar voor de dorsmachine

Vroeger werd graan met stengel en al opgeslagen. Later in het jaar kon het dan gedorst worden.

Op deze fraaie plaat uit 1964 is een rij zaadbergen te zien. Zo werd in sommige delen van het land het gemaaide graan bewaard. Niet overal ging het zo, er waren ook streken waar de schoven in schuren of op graanzolders werden opgeslagen. De zaadbergen op de foto zijn ware ambachtswerken.

Bederf voorkomen

De samengebonden bossen graan werden niet zomaar een beetje op elkaar gegooid. Dat zou geheid tot problemen leiden, zoals schimmelvorming. Om bederf te voorkomen, werden de schoven aflopend neergelegd, de binnenkant iets hoger dan de buitenkant. Zo kon regenwater nooit de berg in lopen. De stengels lagen uiteraard met de aren naar binnen gericht. Die haakten daar stevig in elkaar zodat de zaadbergen oerdegelijk waren. Er was meer nodig dan een stevige windvlaag wilden ze omvallen.

Drukke dorsdagen

Zo stonden de bergen op het land tot er na de drukke oogstperiode eindelijk tijd was om te dorsen. De bossen graan werden dan losgetrokken en op platte wagens geladen. Thuis stond de loonwerker te wachten met een dorsmachine. Wat ook voorkwam, is dat de dorsmachine ergens centraal werd opgesteld en dat boeren met hun graan naar die plek toe kwamen. Dorsdagen waren drukke dagen, maar wel gezellige. Het had bijna iets weg van de veemarkt, er werden nieuwtjes uitgewisseld en na afloop kwam regelmatig de fles tevoorschijn.

Sinds de komst van de combine is het niet meer nodig om gemaaid graan eerst op te slaan om later te dorsen. Maaien en dorsen gaan nu in één werkgang.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Reacties

  1. Wij noemde ze hier berm of als er meerdere waren bermen het graan werd 2 weken eerder gemaaid als nu moest wel anders teveel graan verlies en
    vocht ,van combine geschikt graan /stro kon je geen berm maken te droog en te glad

  2. Behalve het gebrek aan mankracht in de zomer te dorsen was er nog een andere belangrijke reden om het op te slaan in stromijten (zaadbergen). Dit was om het zaad verder te laten drogen. In vroeger dagen moest het graan redelijk vroeg geoogst worden omdat voor 10 augustus de stoppelknollen gezaaid moesten zijn. Om die datum te halen moest het graan geoogst worden ook al was het zaad nog lang niet droog.

Beheer
WP Admin