In het jaar van de foto (1962) waren trekkers hard bezig het paard te verslaan. Een jaar later waren ze in de meerderheid, het werkpaard was definitief voorbijgestreefd. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1962: zelf de trekkermotor ombouwen

Veel trekkers liepen vroeger op benzine en petroleum en dat was ook toen al duur. De oplossing? Ombouwen tot een goedkopere diesel.

De liefhebbers van oude trekkers zullen smullen van deze foto uit 1962 met daarop een Ferguson TE-20. Hij liep in het begin, vers uit de fabriek, meestal op petroleum. Het starten ging met benzine, als de boel eenmaal draaide, was er over te schakelen op het goedkopere ‘petrol’.

19 cent per liter

Ook vroeger was benzine duur, net als nu. Vlak na de oorlog betaalde men 19 cent per liter, dat liep al rap op tot in 1957 de gulden per liter gepasseerd werd. Ongekend, maar vergeleken met nu een schijntje. Omgerekend betrof het zo’n € 0,50 terwijl aan de pomp momenteel prijzen van bijna € 2 per liter gelden.

De prijs werd in de jaren 50 van de vorige eeuw deels bepaald door heffingen, onder meer bedoeld om het benzinegebruik van met name autorijders te drukken. Maar boeren kregen er dus ook mee te maken. Door de motor van hun trekker te vervangen door een diesel, bespaarden ze op brandstofkosten want diesel was een stuk goedkoper. Bijkomend voordeel was dat een dieselmotor minder onderhoud behoefde.

Perkins motor

Voor dat ombouwen werd vaak een Perkins motor gebruikt, de P3 werd als ombouwset verkocht waarmee dat vrij eenvoudig kon. Er zat ook een logo bij, op de foto prijkt dat glimmend op de voorkant van de motorkap.

Later werd de Ferguson standaard uitgevoerd met een dieselmotor, dat werd de TEF. Gebruikers spraken liefkozend over hun ‘tefje’ als ze het over de trekker hadden.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Reacties

Beheer
WP Admin